ВидеоКултура

Ненчо Русев със спираща дъха изложба

Датата е 21 септември, а събитието – Ретроспективна изложба живопис на Ненчо Русев. С трепетно вълнение, радост и удовлетворение се постави началото на тази изключителна изложба, подредена в Арт салона на НЧ „Димитър Полянов – 1862“. Секретарят на читалището, Румяна Денева, се обърна към присъстващите, като изрази своето удоволствие от това, че заедно ще открият ретроспективната изложба – живопис на художника Ненчо Русев.
На тази изложба Ненчо Русев представя 21 картини – от 1961 – 62 г. до днес – 2021 г. Това е период, в който той не само е създавал тези картини, но и други възхитителни произведения на изкуството – живопис, скулптура, малка пластика, графика, плакет, художествена фотография. Госпожа Денева сподели, че картините на Ненчо Русев се превръщат за любителите на изящното изкуство в приключение и често създават истории. „Митологичното силно присъства в цялото му творчество. Избира сюжети, свързани с изначалните представи и търсения на човека, преплита ги с ново, по-модерно виждане за света, в който живеем, съчетава детайли по уникален начин и отправя послания, провокира. Многозначни – така възприемам аз лично творбите, в които Ненчо съчетава митологичното със съвременното възприемане на света“, допълва още тя.


Освен художник Ненчо Русев е и поет. Редица негови стихотворения са публикувани както във вестници, така и в интернет пространството. По време на представянето му г-жа Румяна Денева казва, че много често се случва след разговор с него да открие нов интересен автор. „Човек с гражданска позиция, приятел на нашето читалище, бил е член на Настоятелството, един от инициаторите за създаването на Клуб на художниците от Карнобат и постоянно действащия Арт – салон, дарител, емблематична личност за културния живот в нашия град – и не само… „, продължава тя. Ненчо Русев е емоционален, отворен към хората, дружелюбен и лъчезарен. Създава красота и от това се чувства най-щастлив.


Обича есента и в едно свое интервю споделя: „Най-хубавият сезон е есента… за един художник, който е почти поет, какъвто съм аз, есента е най-благоприятна за работа. Есента е най-цветна, най-сложна и най-важното, този сезон е сякаш най-продължителен и устойчив като състояние от всички сезони. Лятото минава като миг, а есента тук може да продължи и до Нова година“. И казва, че обича ..“есен, когато вече е паднала сланата и листата на дърветата са станали кадмиево жълти, магични и загадъчно пленителни. Бях преди години пролетен човек, сега се чувствам есенен… От есента няма по-красив сезон“.


Ненчо Русев е перфекционист, който е безкомпромисен в това, което прави. Неговата най-висша ценност е създаването на красиви произведения, които да пазят спомена за него и за неговите идеи. В интервю казва, че има чувството, че трябва да фиксира съществуването си. И той го прави по най-безупречен начин. Интересен факт е, че Съюзът на българските художници е издал сборник Българско изкуство – 120 години, в който са представени най-добрите български художници. В този сборник присъстват двама художници от Карнобат – Бенчо Обрешков и Ненчо Русев.


Ние пожелаваме на Ненчо Русев здраве и да е все така вдъхновяващ.
Стажант-репортер: Магдалена Динева

Виж още

Още новини

Вашият коментар