Култура

Обичаната поетеса Татяна Йотова гостува на групата по творческо писане в СУ „Хр. Ботев“

„Вашето училище е като остров на мечтите!“, възкликва гостенката от сърце и ни заразява със своята естественост. Когато имаш всичко на едно място – от най-същественото до детайлите, можеш да допълниш стаите си само с автограф, изпят от една от най-обичаните поетеси и съвременни бардове – Татяна Йотова.


Тя гостува на 28 април в СУ „Хр. Ботев“ по проект на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ на групата по творческо писане. Небезизвестната поетеса е носител на национални и международни награди от бардовски, литературни, театрални и педагогически конкурси като „Солени ветрове“, „Магията любов“, „Горчиво вино“, „Каунь Фест“ и др. Песни по нейни текстове има в учебници и в репертоара на популярни изпълнители, а издадените й албуми с авторска музика са два – „Закъсняла молитва“ и „Песента на токчетата“. Спорно е да се каже дали Татяна Йотова в ежедневието е повече учител по български език и литература или творец. Тя е автор на 14 поетични книги /“Капризни разпятия“, „Кафето предстои“, „Чудна, весела история с баба Танка и Виктория“ и др./, сред които и детска поетична енциклопедия „Живата Странджа“.


Айтоската поетеса възприема света основно чрез енергията на радостта. Тя е сред тези хора, които днес вярват, че лошото в живота се преодолява с обич. А ако тя не е достатъчна, то тогава просто я увеличава. Общуването с нея не подлежи на описание. Не е трудно да се усети как стиховете и не могат да се поберат в пространството си. И се освобождават от порядъка си чрез китарата.


В началото на срещата поискахме една причина да си говорим на „ти“, защото усетихме, че официалността ще отложи момента на щастие. И тя не само, че ни допусна, но и ни направи участници в своя поетичен спектакъл, пресъздал всичко около нас с любов. Шестокласниците от „Б“ и „В“ паралелки разбраха, че авторските и песни са церемония, с която тя призовава живота. А в него душата е незаменима. Изоставим ли детското, ще разрушим твореца в себе си. Ако човек иска да има екологични отношения, то изобщо не бива да взема под внимание егото си, ни казва през смях Татяна. И още – че това, което трябва да прави е да не пораства докрай, да не спира да играе в душата си на колкото и години да става. Да вярва само в добрия изход на нещата. И единственото, което е необходимо да прибави към забавлението един творец е „да бъде много взискателен към себе си“.
Спонтанна, благодарна и с непресъхващо учудване от живота, Татяна Йотова се сдоби с нови приятели сред ботевските деца. И им пожела никога да не заглушават доброто в душата си.

Виж още

Още новини

Вашият коментар