Култура

Отново отличия за НЧ „Христо Ботев – 1928“, село Венец

На 31 – ви юли, в прохладната утрин, групата при НЧ „Христо Ботев – 1928“ потегли за с. Сладун, общ. Свиленград, за да участва в десетото юбилейно издание на Националния събор „С песните на Кичка Савова“. Съборът се проведе под патронажа на Института по етнология и фолклористика към БАН. Започна в определения час, под зоркото око на жури в състав д-р Наталия Рашкова (етномузиколог при БАН), Дарина Славчева (народна певица), Ваня Монева (хоров диригент), Петър Георгиев (народен певец), Тенчо Тенев (народен певец) и Ваня Папазова (старши експерт при общ. Свиленград). Самодейците от читалището в село Венец се готвиха усилено и показаха, че с труд, постоянство и дисциплина може да се осъществи всяка цел. За забележителните си представяния те бяха наградени с диплом – раздел „Автентичен фолклор“ – и бронзов медал.


Техните „славейчета“ – талантливите Ана и Александрина Проданови, бяха силно аплодирани и удостоени с наградата на фондация „Кичка Савова“ и „Мастър клас“ на народната певица Дарина Славчева. Децата са поканени от госпожа Славчева на 21 – ри август в Пловдив, за да участват в организирания от нея „Мастър клас“. Съборът продължи два дена, организацията беше на ниво, а домакините – любезни. Нашите самодейци се върнаха изключително удовлетворени в родния си край, като успяха да извоюват грамоти за участие, диплом и бронзов медал. За пореден път доказаха, че са ненадминати в това, което правят и че ще продължават да ни радват с успехите си.


На 5 август НЧ „Христо Ботев – 1928“ получи меморандум за сътрудничество между него и сдружението „Зазоряване“. След обсъждане се взе решение този меморандум да бъде подписан. Целта е да се осъществи взаимодействие помежду им, да се участва в различни форми на изява, да обменят знания и опит. Инициаторите от село Венец споделиха, че са изключително доволни от работата си досега и продължават със същия ентусиазъм да прославят своето село и общината. Ние пожелаваме на тези талантливи и амбициозни хора да не спират да показват своите умения на широката аудитория и с все същия дух да развиват народното песенно и танцувално творчество на България.
Стажант – репортер: Магдалена Динева

Виж още

Още новини

Вашият коментар