Култура

Сборник разказва за Храм-паметник „Рождество Христово” край град Шипка

Карнобат е един от седемте града в страната, в които бе направено официално представяне на изданието.  „Всеки, който има интерес към българската история, ще намери познание в книгата”, подчерта директорът на Националния парк музей „Шипка Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов на срещата с карнобатлии. От името на Исторически музей –Карнобат, д-р Росица Христова му подари  книгата „Карнобат през вековете“.

Сборникът излиза по повод отбелязването на 120-та годишнина от тържественото откриване и освещаване на Храм -паметника „Рождество Христово”. По повод годишнината и 145 години от Шипченската епопея е издаден и календар, организирана е юбилейна изложба, която в момента гостува в Карнобат и е валидирана пощенска марка.

Сборникът Храм-паметник „Рождество Христово” край град Шипка е второ допълнено и преработено издание. Първото е от 2002г., подготвя се във връзка със 100-годишнината на храма. Материалите са резултат от задълбочените проучвания на специалисти, изкуствоведи и архитекти.

Сборникът разказва за изграждането на храма, строителството, тържествата през септември 1902г. по случай освещаването му, вътрешната украса и поддръжката през годините. Той е с обем от 240 страници. В него има  три нови статии – за живота и дейността на архимандрит Сергий (най-дългогодишния предстоятел на Храм-паметника), за военните маневри, съпътстващи тържествата по освещаването на Храма, за посрещането на официалните гости в гр. Казанлък. Допълнителна информация има в статиите за мемориалния характер и статута на Храма, за криптата му, както и за реставрациите, проведени през последните 20 години. Във вторият сборник са преработени биографичните бележки. Снимковият материал е обогатен. Нова е и корицата на изданието.

Името на храма  „Рождество Христово” е свързано с битката при Шейново. Тя започва на 24 декември и приключва в първия ден на Коледа. Извоювана е голяма победа, която отваря пътя към Цариград и се стига до Санстефанския мирен договор. Инициатори за построяването на храма са граф Николай Игнатиев-автор на Санстефанския мирен договор и неговата майка Олга Скобелева. Строежът приключва в началото на 20 век. В продължение на една година се подготвя откриването и освещаването на храма. То е на 15 септември 1902г. В него участват 15 хил. български военнослужещи., които разиграват героичното сражение на руско-българския отряд срещу турците.

Специално за откриването  е изграден дървен параклис. В него се отслужва панихида за загиналите. Откриването завършва с половинчасова почетна стрелба и военен парад.

Църквата е класически руски храм. Д-р Чавдар Ангелов подчерта, че за разлика от Паметника на свободата, това е изцяло руски проект, финансиран изцяло с руски средства. Единственото българско участие е от страна на жителите на Шипка, които даряват земята за храма.

Първоначалната идея е църквата да се построи в Плевен или в Стара Загора. Впоследствие се решава да бъде в южния вход на Шипченския проход.

Камбанарията на църквата има 10 купола, с 10 големи кръста. Най-голямата камбана тежи около 14 т. Всички камбани са отлети в Санкт Петербург. Доставени са до Ст. Загора и оттам с впрягове са транспортирани в с. Шипка. В криптата на храма е оформена костницата. В 17 саркофага са положени хилядите останки на руски офицери и войници и на български опълченци. На над тридесет мраморни плочи са изписани имената на всички загинали руски офицери и войници и на около 300 български опълченци. Целият монашески комплекс се състои от главната църква, поклонническа сграда, монашески корпус, приют и Духовна семинария. През 1935 г. църквата е официално предадена на българския народ. Административно и духовно се управлява от старозагорската митрополия. През 1970г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата.

Изложбата „Строителите на Паметника на свободата” е отворена за посещение в Археологическия музей на ул. „Алекси Нейчев” № 14 до 30 юни 2022г. от 10.00 до 12ч. и от 14.00 до 16.00ч. Вход за възрастни – 2 лв., за ученици, студенти  и пенсионери – 1 лв., за хора в неравностойно положение – БЕЗПЛАТНО.

Виж още

Още новини

Вашият коментар