Култура

Ученичка от СУ“Христо Ботев“ издаде своята първа книга „Лиа във вълшебния свят“

Lia Milo е родена  през 2010г. И от обръщение на близките и към нея /мило/ написано веднъж, като на шега, то става неин псевдоним. Лиа Неделчева е  дете на Новото време, където няма насилие и неразбирателство. Попила е от родителите си огромна любов към природата, а от учителите си дълбоката свързаност с книгите. За петокласничката от СУ „Хр. Ботев“  мечтите са жизнено важни и те не трябва да разделят, а да събират хората в своите различия.

 „Лиа във вълшебния свят“ е първата книга на дългокосото момиченце, което е изпълнило 27 страници с приключения  и собствени илюстрации. Лиа ни споделя, че вълшебствата са навсякъде около нас, но просто някои хора са забравили да ги виждат. След един тежък момент в болница, когато  е между живота и смъртта, тя приема оздравяването си като най-голямата магия, която и се случва. Скоро след това вдъхновението за книга я връхлита и започва да пише малко по-малко преживяванията си с Вълшебко и Антивълшебниците. Главна героиня е самата тя, заобиколена от симпатичния Хуботчо и едно мистично огледало. Книгата на Лиа ни учи, че не бива да се сърдим, защото животът е много кратък и е такъв, какъвто го виждаме. А също, че не бива да мразим някого, без да сме го опознали.

Създанията  в книгата и са изключителни същества, свързани с фините измерения. В тях нашето съзнание се докосва до скритите си помощници и духовните закони: за чистата  потенциалност във Вселената, за приемането и даването; както и за отговорността  на избора. За Лиа магията е предимно в ума и затова смята, че човек  трябва да следва мечтите си и  не трябва да се срамува от своите желания.

Така от мечта, нейната книга става реалност, осъществена с подкрепата на семейството и заплатена наполовина от собствените и пари, спестявани от празници. „Лиа във Вълшебния свят“ е издадена в бутиковите 30 бройки. В цветните рисунки се  доловят неподправена искреност и оптимизъм, надникващ дори от усмихващия се камък на корицата. 

Четвъртото правило на героинята, което разбира от Невидимия свят е да се забавлява на макс. Затова и нейният живот е непрекъснат танц. Лиа се занимава с модерен балет, акробатика, пеене и какво ли още не. Типичната ученическа ваканция, свързана с много свободно време, тя превръща във  все нещо правене. И тук отново  Лиа благодари за търпеливата подкрепа на родителите и учителите си, които буквално на смени осигуряват транспортирането и в смайващия график от занимания, измислен от ….самата нея. Малко хора биха издържали на подобно темпо от непрестанни уроци и тренировки, но за нея организацията на времето е възможност да изживее динамично щастието си и да не спира да осъществява мечтите си. В тях тя е готова да бъде едновременно писателка, танцьорка и ветеринар. В своеобразния душевен език на Лиа виждаме как се  материализират мисли и как сърцата могат да излъчват светлина.

Затова и нашата ученичка оприличава живота не като война, а като отговор на мечтите, случващи се на точното място. Като всяко дете Лиа получава подаръци, но  най-добрият подарък, който я радва е позитивната енергия.

А какво се случва във Вълшебния свят днес? Всеки човек ще разбере в зависимост от това в кой пласт на познанието попада. На финала в книгата си Лиа дава и няколко магични формули за добрина и за разбиране на домашни работи. И докато ги изпробвате, не забравяйте, че нашето голямо училищно семейство  е най-големият и верен спътник в пътуването към Светлината!

Виж още

Още новини

Вашият коментар