Култура

Успехи за читалище“П.К.Яворов – 1925 г.“ село Церковски

С удоволствие и устременост самодейците от читалище „П. К. Яворов – 1925 г.“ село Церковски взеха участие в IX Национален фолклорен събор „По стъпките на Света Богородица“ с. Добрич. Те не само взеха участие, но и завоюваха най-големите отличия – златен и бронзов медал.


Съборът се проведе в периода от 14 до 15 август. Село Церковски показа, че е отгледало завидни таланти и поради това са налице златният медал за женската група и бронзовият медал за Величка Дойчева, която се яви индивидуално. Женското трио не бе удостоено с медал, но въпреки това не тъжи, а продължава да се труди с цел популяризиране на селото си.
Съборът „По стъпките на Света Богородица“ с. Добрич за поредна година даде сцена за изява на фолклорни певчески и танцови формации, както и на индивидуални изпълнители от цялата страна, които да представят и разпространяват песните, молитвите и обичаите, свързани с големия християнски празник на Света Богородица.

Целта на Националния тракийски фолклорен събор е да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство, да утвърди присъствието на фолклорното танцово, словесно и музикално – песенно изкуство в съвременния живот и да предоставя възможност на многобройните колективи за обществено признание.
Читалищното настоятелство е изключително доволно от представянето на самодейците, които си направиха снимка с член от журито – народният певец Тенчо Тенчев. Той остана очарован от тяхното изпълнение и веднага след слизането им от сцената ги поздрави за доброто представяне и им сподели, че познава фолклорната група от предишни участия.
Благодарни сме на церковските самодейци, че по такъв прекрасен начин прославят както селото си, така и община Карнобат. Пожелаваме им здраве, щастие и бъдещи творчески успехи.
Стажант – репортер: Магдалена Динева

Виж още

Още новини

Вашият коментар