Култура

Вече 10 години клуб „Палитра“ разкрива на децата вълшебния свят на изобразителното изкуство

Историята на Клуб „Палитра“ в СУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат започва на 27 май 2012 година. Дейността стартира във връзка с реализацията на проект. Идеята за сформирането на групата, в която учениците имат възможност да усвояват различни техники на рисуване и да създават свои творби, е на преподавателката Даниела Радева. Стотици са наградите и отличията за тези десет години. С рисунките си децата разнасят славата на своето училище, на Карнобат и на България по целия свят. Участват в редица престижни национални и международни конкурси. Печелят призови отличия и колективни награди, които са доказателство за неоспоримия им талант.


До магическата палитра се докосват стотици деца, водени от любовта си към изкуството. Любов, започнала с първите щрихи с молив, с оцветяването на първите фигури, прераснала в красиви цветни багри и пленяващи образи.
Добрата новина, за поредните отличия, е от началото на месец октомври. Група „Палитра“, с ръководител Даниела Радева отново има престижна награда. Този път признанието е от конкурс за детска рисунка. Картините на морска тематика на Константин Стоянов, Иван Йорданов и Станимир Маринов от 5 „б“ клас впечатлиха журито в Международен конкурс „Децата рисуват цветята, морето, света“, град Поморие и група „Палитра“ получи Специална награда, която е единствената в конкурса.


През учебната 2020/2021 год. групата участва в конкурс „Светът е цветен за всички детски очи“. В него Станимир Маринов получи Първа награда, Адем Анетов и Иван Йорданов са удостоени с Втора награда. В раздел „Живопис“ най-високото отличие бе присъдено на група „Палитра.
В друг конкурс, „Магията на изкуството“, Фани Радева получи Първа награда, а групата има колективна Първа награда.


В Международния онлайн конкурс „Обичам моята родина“, който се провежда в 5 кръга, групата има три награди – Станимир Маринов -Първо място, Мартин Киров – Второ място и Константин Стоянов -Трето място. Талантливите художници участваха и в Международния онлайн конкурс Джуниър Пикасо. В него Станимир Маринов получи най- високото отличие – 7 звездна награда. В същия конкурс Мартин Киров, Константин Стоянов, Мария Димитрова и Татяна Сандева получиха – 5 звезден сертификат за високи творчески постижения. Кръстина Петрова и Радослав Владов бяха отличени с 3 звезден сертификат.
От Национален конкурс – изложба „Три звездички“, посветен на децата загинали в река Лим, Станимир Маринов има Първа награда, а група „Палитра“ получи Благодарствено писмо.


В Национален конкурс „Прекрасният свят на природата“ Русе, 16 ученици – Станимир Танев, Силвана Сивенова, Кръстина Петрова, Маринела Ченешева, Християна Жейнова, Мартин Киров, Антон Стефков, Кадер Бахтиер, Красимир Веселинов, Радослав Станчев, Фани Радева, Константин Стоянов, Никола Герджиков, Адем Анетов, Стиляна Ганчева и Мирела Божкова от група „Палитра“ са отличени за участие в изложба в началото на месец септември. При избора на рисунки журито не е знаело името на детето, школата и града.


Ученици от група „Палитра“ участват и в литературни конкурси, в които също са печелили призови места. В книгата „Алманах на детското творчеството“ са включени наградени литературни творби от множество конкурси на Велизара Андреева, която е ученичка на г-жа Радева.


Възпитаници на Даниела Радева съставят приказки по фантазиен бином. Константин Стоянов от 5 „б“ клас участва в първия литературен конкурс за авторска приказка, „Загорие разказва“.


Както преди 10 години, когато поставя началото на група „Палитра“, и днес Даниела Радева продължава с любов и търпение да разкрива на децата необятния свят на изкуството. Категорична е, че всяко дете, както се ограмотява на четмо и писмо, така може да се ограмоти да рисува. Бавно и описателно, опирайки се на знанията на децата по математика за геометричните фигури и елементите на буквите, показва всеки детайл на дъската и търпеливо изчаква те да го нарисуват. „Способностите за рисуване имат нужда от контрол, обучение и перспектива. На всяко дете, което не може да се престраши и освободи ръката си да изобразява познати образи трябва да се покаже, че сложното е съставено от малки, лесни за изпълнение кръгове и линии, които може само да нарисува“, обяснява г-жа Радева.


Повечето от нейните възпитаници, чрез множество упражнения за раздвижване на фината мускулатура на ръката, постигат свобода при рисуване и добри изображения на листа. Целта на група „Палитра“ е да развива творческото мислене, което е свързващото звено между детето, света на природата, науката и изкуството.


През годините, Даниела Радева предава на децата своя възторг от красотата на багрите, шевиците на българските носии. Показва им богатството на културното ни наследство, като ги приобщава към народните обичаи чрез средствата на изобразителното и литературно изкуство. Красотата на българските народни носии оживява в детските рисунки.


„Разкрих обичта си, за да будя – да докосвам с трепет в най-дълбокото и тайнствено мечтание на детското сърце. Да будя – да сбера поривите в един единствен стрък надежда и на детето я даря, в себе си да види светлина“.

Виж още

Още новини

Вашият коментар