Култура

За екипа на библиотеката при НЧ„Д. Полянов-1862г.” работата не е просто професия, а призвание

Екипът на библиотеката при НЧ „Димитър Полянов-1862г.” посрещна професионалния си празник – 11 май с гордост, въодушевление и вяра. Таня Георгиева, Кети Филипова и Ганка Димитрова са избрали работата си, заради любовта към книгите. Те са изпълнени с надежда и радост, защото интересът на децата и младите към библиотеката е жив. С приятна изненада започна денят им. От името на читалищното настоятелство, секретарят Румяна Денева им подари цветя, в знак на благодарност и признателност. За трите дами да бъдеш библиотекар е не просто професия, а призвание. Позитивната атмосфера в читалнята, нямаше да бъде същата без техния труд. Те са с отворени сърца към читателите. Винаги ги посрещат с усмивка и им помагат при избора на книги. С мили жестове – цветя, бонбони, често читателите им засвидетелстват уважение.

Работата на библиотекарките е свързана с предизвикателства и много емоции.

Таня Георгиева е с най-голям стаж. Вече 42 години упътва най-малките читатели в света на книгите. Комуникацията с деца я зарежда. „Емоциите в Детски отдел са много и винаги положителни!”, категорична е тя. Таня Георгиева обича да общува с тях и да им помага при избора на книжки. От години, тя води отчета в библиотеката. А той показва –  фонд от  101 хил. тома книжни единици и 1000 редовни читатели. Според наблюденията й най-силните години са до 90-та година. Тогава младите читатели са около 4000. През последните 10 години интересът е най-голям в периода 2014-2015 г. В бъдещето поколение Таня Георгиева вижда позитивно отношението към библиотеката, към книгите и четенето.

Кети Филипова работи в заемната за възрастни. Започва през 1975г., но след това прекъсва за известно време. Тя си спомня за бригадите навремето, когато по 10-20 дни са помагали в обработката на книгите и в обслужването на читателите. Още оттогава се заражда силната ъ връзка  с библиотеката. Разказва, че когато е започнала работа, над 20 деца са чакали на опашка за книги. Преди 5 години Кети Филипова отново се завръща в библиотеката. За нея най-важно е да обичаш читателите и да ги посрещаш на драго сърце. „Стараем се да има дейност, но най-много се радваме на читателите… Когато очи в очи се срещаме с тях”, допълни тя.

Преди 2 години към екипа се присъединява и Ганка Димитрова, която има 30 години стаж като учител. Тя е впечатлена от четивните умения на децата. „Има голям интерес в мъничките. Още в ранна детска възраст, забелязваме при тях желание и любов към книгите. Въпреки онлайн обучението, те се справят с четенето перфектно”, отбеляза тя. Ганка Димитрова е на мнение, че най-важно в работата е да си усмихнат. А за да се чувстват удобно и приятно читателите в библиотеката, трябва позитивно отношение.

За да провокира жаждата за знания в младите, екипът на библиотеката, подкрепян от читалищното ръководство, инициира различни мероприятия. В онлайн страницата си споделя материали за годишнини. Има изложено табло във фоайето на читалището „Библиотеката представя…”, на което представя информация за автори и книги. Организират „Лято в библиотеката” и награждават „Читател на годината”. В заниманията с деца включват четене на приказки, рисуване на герои и изложби с детски картини. Всяка година библиотечният фонд се обогатява с по 400 нови книги, има и абонамент за периодични издания. Наблюденията показват,  че по – възрастните читатели търсят най-много художествена и научна литература, а децата имат интерес най-вече към енциклопедиите и приказките.

„Без призвание, просто не може да се работи тази работа”, категорични са Таня Георгиева, Кети Филипова и Ганка Димитрова. Съветът им към бъдещото поколение, което иска да се посвети на тази професия, е да имат желание и най-вече това да бъде тяхното призвание.

Ние, пожелаваме на екипа на библиотеката към НЧ „Димитър Полянов-1862г.” да продължава да посреща своите читатели с усмивка, да пази безценното книжно богатство и да предава на малки и големи жаждата за знания и любовта към книгите. 

Виж още

Още новини

Вашият коментар