Пътеводител

Арт-Къща „Куклите” – уникално място в сърцето на София

„Аз съм Жени Костадинова и съм основател на Арт-Къща „Куклите” – уникално място в сърцето на София”. Така започва представянето за това приказно място. Но по –важното в случая е, че то е създадено от карнобатлийка, родена и израснала в нашия град.  Създава Арт-Къща „Куклите”, вдъхновена от пророчицата Ванга, за която пише и изследва личността й вече 20 години. „Легендарната пророчица от Рупите е извършвала древен ритуал с кукла „измолване на дете” – за семейства, които отдавна чакат рожба. С нейна помощ се раждат хиляди деца. През 1999 г. започнах да изработвам кукли, докато пишех втората си книга за Ванга, а през 2012 г. създадох Къщата на куклите”.

„Куклите” се намира на ул. „Цар Самуил” 34 в къща на 100 години, паметник на културата. О 3 години работи като музей на куклите, творилница за приложно творчество, арт-занималня и парти център. „При нас времето е спряло в чудна приказка, в която цари вечно детство. Тези от вас, които веднъж прекрачат прага на вълшебната ни къща, ще искат да се връщат отново и отново, омагьосани от атмосферата и духа й, от отношението на екипа ни към всеки гост”, споделя Жени Костадинова. В Музея могат да се видят над 3000 кукли, представени като музейни експонати в 6 зали. „Всяка кукла си има история, за която ще ви разкажем…”.

Творилницата

Любимо място на децата и на хората с романтични души е Творилницата – там всеки разбира, че може да твори. С моя екип сме разработили над 30 вида кукли и още толкова други приложни модули: аранжиране на цветя, декупаж, винтидж и пр. Щастливи сме, че много деца, водени от нас, се докосват до творчеството. Девизът ни е: „Ръцете следват сърцето”.

Част от екипа на Жени Костадинова е нейната сестра – Светла Костадинова – ръководител на Творилницата. Работила е като флорист 17 години в бутиците за цветя „Феите” и „Цветна магия”. Обича цветята и децата толкова, че въпреки дипломата си на счетоводител, им се отдава безрезервно. Ръководи Творилницата и всеки ден измисля нови кукли, приложни модули, организира занятията, рождените дни и гостуванията ни.

Светла Костадинова

В Куклената къща непрекъснато се случват приказни събития! Организират се изложби, музикални вечери, конкурси, театрални спектакли…

И ако още не сте били техни гости, по време на пътуване до София, не пропускайте да ги посетите. От Арт-Къща „Куклите” обещават една неизживяна приказка…

Виж още

Още новини

Вашият коментар