Пътеводител

Бабинден в Сърнево

В село Сърнево спазиха традицията на Бабинден с ритуалното къпане на децата. Народът е казал: „Кое е по-голямо от царя? – детето“. За традициите на този ден разказва Диана Неделчева – читалищен библиотекар в село Сърнево.

Бабинден е празник, преминал през вековете и съхранил уважението ни към жените, които помагат при раждането и на булките и невестите, които са раздали. Още в тъмен ранен час Бабата приготвя менче с прясна водица, китка със здравец и тръгва да обиколи селото, да окъпе и благослови родените през годината и ненавършилите три годишна възраст дечица.

Посрещат я с благодарност и целуват сбръчканата й десница, поемала в ръце новия човешки живот. А тя измива очичките на децата и ги благославя:

„Да си червено като власеца,

Да бръмчиш като пчелица,

Да си сладко като медеца,

да се въдиш като просото,

да се гоиш като прасенце,

да побелееш като бялата вълна,

да остарееш като Балкана…“

Връзва червен конец на дясната ръчичка на детето – да го пази от уроки и зли очи, дава му чорапки, изплетени от нея в дългите зимни вечери. Поръсва със здравчената китка детето, после и майката като благославя и нея: „Да си сладка на мъжа си, както е сладък меда“ и да ражда лесно още деца, че да се множи рода.

Майката полива на Бабата и я дарява с кърпа, домашен сапун, дава й винце и баница, защото в днешната противоепидемична обстановка не можем да се съберем на празнично угощение на обща трапеза.

Нека растат здрави децата за радост и гордост на всички. А традициите и обичайте да пазят жив българския ни дух.

Виж още

Още новини

Вашият коментар