Пътеводител

Чаровните дами в екипа на „Бургас Комерс“

Те работят в търговски обект, в който по-голямата част от клиентите са мъже. Асортиментът от стоки се използва основно в сфери, които са изцяло мъжка територия. Галено ги нарекохме „нежните оръжия“ на Бургас Комерс, защото с женски такт и грация ще ви обслужат, ще ви ориентират сред многообразието от стоки, ще ви предложат най-подходящото за конкретния случай.


Това, че са жени, понякога ги поставя в изключително забавни ситуации, когато се окаже, че компетенциите им по отношение на инструменти, цолове на тръби, муфи, болтчета, гайки, квадратни метри си съперничат с тези на най-добрите майстори. С усмивка споделят, че мъжете трудно се доверяват на жени, когато се налага да им се обясни нещо или пък да ги консултират, когато имат нужда и предпочитат да се обърнат към някои от мъжете в колектива. Но пък удовлетворението е огромно, когато именно в тяхно лице, клиентите намират правилния човек за своя въпрос. Работата им като продавач – консултанти и то точно в магазин, специализиран в търговия с широка гама промишлени стоки, за тях е приятно предизвикателство. Среща ги с много хора, мотивира ги да обогатяват знанията си всеки ден и най-важното е, че им носи удовлетворение. Представяме ви Радка Русева, Иванка Тодорова, Веселина Желева, Драгомира Павлова и Нели Райчева. Убедени сме, че Празникът на жената е идеалният повод, за да ви срещнем с тези пет дами, за които почти няма тайни в света на промишлените стоки.

Радка Русева, която е управител на търговския обект работи в магазина от 2004 година, когато отваря врати. Казва, че за тези 17 години не може да каже, че знае всичко в магазина, но е наясно с 99.9% от нещата. Спомня си, че когато започва работа магазинът е почти празен. Започват с почистване на помещението, с подреждането на рафтовете, всеки ден по – малко пристига и стоката. Поетапното зареждане дава възможност по-лесно да се запомнят отделните артикули, докато сега, при започване на работа, продавач – консултантът се сблъска с асортимент от близо 7000 артикула. Убедена е, че в тази си работа е намерила своето призвание. Категорична е, че една жена, стига да има желание, може да постигне всичко. Всеки индивидуално навлиза в работата, като тези с технически усет се ориентират по-бързо. В повечето случаи са нужни между седем месеца и една година, за да се изгради един компетентен продавач- консулт, разбиращ от естеството на работата. В началото, за нея по-голямото предизвикателство е работата с компютър, но с търпение и постоянство се научава да пише, да въвежда информацията в работните програми…“Стараем се да съдействаме на всичките си клиенти, без значение дали се нуждаят от мнение, от съвет. Стараем се всеки един да получи компетентно отношение и вежливо обслужване“.


Иванка Тодорова работи в магазина от 2008 година. Не крие, че в началото, през първите дни е била много при-теснена, защото е попаднала в един различен свят, в съвсем различна работна среда. Но с помощта на колегите бързо навлиза, не се притеснява да пита, когато нещо не й е ясно в началото. Смята, че за да се научиш, трябва да проявиш любопитство, да не се притесняваш да задаваш въпроси. „За мен клиентът е на първо място, нашата задача е да го обслужим внимателно, да го насочим, да не го подвеждаме, за да се върне отново при нас. Важно е хората да избират да пазаруват в Карнобат, за да се развива търговията, която е важна част на икономиката и поддържа живота в града ни“.


Вече 13 години има зад гърба си в търговския обект и Веселина Желева. Когато започва работа единствено има познания, относно боите и препаратите. С течение на времето навлиза в работния процес. „В началото ми беше трудно, но докато работиш се учиш, непрекъснато контактуваш с хората и от тях самите също научаваш много неща, внимателно слушаш и какво говорят и обясняват колегите. В началото, когато си нов, клиентите не те познават и се оглеждат за някой от по-старите консултанти, но с времето нещата си идват на мястото. „Трябва време, за да им спечелиш доверието. Харесвам си работата, нямах търпение да се върна, преди три месеца, след продължителен отпуск, липсваше ми контактът с хората“.


Драгомира Павлова е част от екипа на Бургас Комерс от почти седем години. Казва, че началото е трудно, защото трябва да свикнеш с работата, да спечелиш доверието на колегите, които й помагат непрекъснато. От друга страна са клиентите, с които трябва да си внимателен, отзивчив. Особено много й помагат мъжете в екипа, с техните познания за ВиК, за строителството, за различните размери, болтчета и отвертките. „Но като ти ги покажат един – два пъти се научава всичко. Споделя, че работата е едно предизвикателство, много динамична, свързана със заявки, приемане на стока, завеждане на склад, всяко нещо трябва да се подреди, да се маркира, всяко едно нещо минава през тях- баркод, етикет. „Паралелно с това се стараем да обслужваме клиентите вежливо, да ги посрещнем с добра дума. Всичко минава през нашите ръце, затова и се научаваш бързо, каква е наличността в магазина. Няма два еднакви дни в магазина. Работата е интересна, защото те среща с различни хора – усмихнати, сърдити, срамежливи… А нашата задача е да ги обслужим еднакво добре, без значение от тяхното отношение към нас. Като Баба Марта сме, ако ни погледнат с добро и ние ги поглеждаме с добро, ако ни гледат сърдито се опитваме да им върнем усмивката“.


Сред жените най-новото попълнение в екипа е Нели Райчева. Започва работа миналата година, май месец. Споделя, че и за нея естеството на работата е различно, налага се да се учи. „Аз буквално знаех само болтче и гайка, все още се уча и доста време ще се уча, тъй като на жените мисленето, по отношение на техническите въпроси, е малко по-различно. Като цяло работата е хубава и интересна. Клиентите са различни, мъжете обясняват по различен начин, налага се повече да ги разпитвам. Най-сложното ми беше с размери, цолове, холендри, бързите връзки. Не знаех терминологията. Аз си дадох сметка, че това ще ми е интересно като материя и работа и затова реших да започна да работя тук. Микроклиматът е добър, малък колектив сме, разбираме се. Прави ми впечатление, че малко мъжете не вярват на новия персонал, ако е женски и като цяло търсят в повечето случаи мъжете. Но пък другите ми колежки знаят всичко и могат да отговорят на всеки един въпрос“.
Надяваме се след тази среща, с тези пет очарователни дами – Радка, Иванка, Веселина, Драгомира и Нели, които безрезервно са подкрепяни от своите колеги – мъже, с още по-голямо желание и доверие да пазарувате в търговския обект. Забравете, че са жени и слушайте техните компетентни съвети, защото, водени от своя професионализъм и дългогодишен стаж, те няма да ви подведат.
Доказателство за това са думите на благодарност от доволните клиенти, които често се връщат в магазина с букет цветя или кутия бонбони.
Честит празник, скъпи дами.
Бъдете все така вдъхновяващи и обичащи своята професия.

Виж още

Още новини

Вашият коментар