Пътеводител

Деца от скаутски клуб „Албатрос“ бяха на лагер в с.Железник

Карнобатското село Железник предложи незабравими преживявания на децата от скаутски клуб „Албатрос“-гр.Варна, които бяха част от лагер, наречен „Фермата“. Те изживяха неповторими дни в китното селце, в края на лятната ваканция. За лагер „Фермата“ ни разказа Стоян Добрев от с. Железник. От разказа в социалната мрежа разбрахме, че селският живот е пленил младите скаути. И само тези, които имат баба и дядо на село, знаят какво щастие са ваканциите, прекарани там. Но също така, колко усилия и труд се крият в живота на село.


Приключенията на скаутите започват още от първия ден. След като пристигат, те се отправят към къщата на баба Тонка, където отсядат. А тя ги посреща с погача с мед и шарена сол, и с вкусна бобена яхния. Момичетата и момчетата усърдно помагат на баба Тонка с подготовката за зимата. Още с пристигането, с насоките на домакинята, децата замесват тесто за мекици, подквасват мляко за закуска и приготвят домашно сирене. Денят на село започва с изгрева на слънцето. Рано-рано децата поемат към близката къща на чичо Иванчо и леля Ваня, където някои по-плахо, други по-смело, се учат как сами да си издоят овче мляко. Част от скаутите изпържват мекици, докато останалите набират домати и пипер. Дори им остава време да помогнат в градината на съседката баба Мария. След закуска децата приготвят скаутския кетчуп. Те измиват близо 40 кг домати, които след това почистват, смилат и прецеждат. Докато смлените домати се отцеждат, ентусиастите нацепват и принасят в навеса дървата, които тъкмо са докарани. По-късно следобед небето се навъсва и скаутите бързат да изварят кетчупа в огромния казан на баба Тонка. Денят за децата е дълъг и изморителен.


На следващия ден, скаутите се отправят към фермата на чичо Митко, където ги очаква кравата Зуза, скоро станала майка, с малкото си теленце Виктор и конят Мима. Всички пробват да доят и си тръгват доволни, че могат да се похвалят с нови умения. Приключенията им не спират до тук. След срещата с чичо Митко, на децата им предстои още нещо, ново и интересно, от което част от тях се притесняват – посещение на пчелина на баба Тонка. Скаутите почистват и подготвят рамките за слагане на восъчна основа. Разглеждат восъкотопилката и се научават как работи центрофугата за мед. Те нахлузват по едно предпазно було и се приближават към пчелните кошери, а пчелите са успокоени с помощта на пушалката. Пчелният кошер е един цял нов свят и всички с удивление виждат как изглежда той отвътре.


Изпълнени с ентусиазъм от приключенията в с. Железник скаутите и техните лидери си тръгват с пълни ръце и пълно сърце. Те са трогнати от топлото посрещане на хората. Всяко дете отнася със себе си нещо ново, спомен, любим момент. За някои цепенето на дърва се оказва най-интересно занимание, за друг – метенето, за трети пък удоволствието да вземеш още топло яйце в ръка, изненадата колко е вкусно прясното сирене, да видиш пчелата с ботушките, да се посмееш с приятели и да си шушукаш в спалния чувал. След интересните преживявания в селската идилия момичетата и момчетата са готови за нови предизвикателства, по по-уверени, отговорни и сплотени. Скаутите са категорични, че пак ще участват в Лагер „Фермата“ и ще се върнат и то не къде да е, а в любимото село Железник.

Виж още

Още новини

Вашият коментар