Пътеводител

Доброволци продължават залесяването на Къркказан баир

Инициативата на победителя от „Игри на волята 2019” Добрин Николов за по-зелен Карнобат продължава. Този път каузата подкрепиха хора от Евангелската петдесятна църква. В студената съботна утрин, седемте доброволци се отправиха с лопати и свредлa към баира. Фиданките от Летен дъб и Дъб Цер са дарени от „Зеления Отбор на България”. За няколко часа ентусиастите засадиха около 45 дръвчета, от които имаше и двугодишни фиданки. Доброволците белязаха дръвчетата, с надеждата всяко едно от тях да оцелее.

Ръководителят на църквата Илия Митев сподели, че отговорността за опазването на околната среда е изцяло на човека: „Част от отговорността на църквата е да се грижи за земята, дадена ни от Бог. Това, което ние като християни можем да кажем е, че отговорността за опазване на околната среда е предадена от нашия Творец и Създател и трябва да се стремим да възпитаме това съзнание в младото поколение. Част от опазване на природата е залесяването. Изсичането на горите оказва влияние за покачване на температурите и това е пагубно за природата. Ние, като разумни човеци се включваме в това начинание и се надявам все повече хора да откликнат на призива”.

Според Добрин Николов и най-малкото действие на човека влияе върху природата. „Ние сме около 8 млрд. души. Всеки един от нас има отговорност към планетата, тъй като сме най-силния вид. Лично аз полагам колкото може повече усилия да стимулирам хората да се замислят за опазване на природата. Решенията, които взимаме в ежедневието ни са много важни и всеки трябва да си поеме отговорността”, допълва той. Инициаторът е на мнение, че това може да се случи най-добре, като сме обединени и заедно взимаме качествени решения за подобряване на нещата в полза на природата. 

През 2020 г. на Къркказан баир залесиха около 700 фиданки. Част от дръвчетата изгоряха, но това не повлия на ентусиазма на доброволците. Те апелират съгражданите им да се включват в подобни инициативи, тъй като дърветата са въздухът, който дишаме.

Виж още

Още новини

Вашият коментар