Пътеводител

„Додж“ е първата пожарна кола в Карнобат

Автомобилът е закупен от общината за  300 тона зърно и доброволен труд на пожарникарите. Бил на дежурство до 1965 г. Най-напред пожарната команда разполага с една ръчна двуцилиндрова четириколна пожарна помпа и водоносни бурета и 4-ма пожарникари.

Снимка с новата пожарна кола – 26.01.1939г.

Пожарната команда в гр. Карнобат се създава в края на ХIХ век с малък щат и недостатъчни противопожарни съоръжения. Първоначално се помещава в двора на общинското управление, под един стар навес. В един протокол от 1898 г. на общината се споменава за купуване на помпа, а в друг от 1908 г. –  за построяване на конюшня и помещение за пожарникарите, но не се знае какво е направено и изпълнено. По-късно се създава доброволната пожарна команда.

През 1908 г. в София се провежда Третият пожарникарски събор /конгрес/, в работата, на който взема участие пожарникарят Филко Пенков от пожарната команда в гр. Карнобат, за което му е връчена грамота. Едва през 1938 г. местните огнеборци получават пожарна кола – американска марка „Додж“, е записано в историята.

Виж още

Още новини

Вашият коментар