Пътеводител

Дванадесетокласници създадоха приложение за избор на здравословни храни

Учениците от XII Б клас на СУ „Христо Ботев“ – град Карнобат, профил „Математически“, финализираха своя проект за захарния диабет. В часовете по профилирана подготовка по Биология и здравно образование и Информатика те направиха проучвания и изработиха приложение за таблет, което улеснява при пазаруване  хората с повишено ниво на глюкозата в кръвта. Научиха много за диабета и здравословното хранене от срещата с ендокринолога д-р Чилева, която потвърди, че храненето е важна час от контрола на захарния диабет.  Въглехидратите, приети с храната се разграждат до глюкоза и осигуряват енергия на тялото. Учениците разбраха, че именно въглехидратите са отговорни за прякото повишаване на нивата на кръвната захар. Въглехидратите повишават кръвната захар повече от мазнините и протеините. Една въглехидратна порция(хлебна единица) е равна на 12 въглехидрати.

С интерес дванадесетокласниците участваха във видео среща със Стела Динева – родител на дете болно от диабет тип 1. Стела е бивш възпитаник на нашето училище. Много подробно тя разказа как диабетът е станал начин на живот в дома им.

След разговорите и проучванията учениците стигнаха до заключението, че приложението трябва да съдържа калкулатор за хлебни единици и полезни съвети. След въвеждане на количеството въглехидрати (в грамове) от етиката на пакетиран продукт, се калкулира количеството в грамове от продукта, което се равнява на една хлебна единица. Използваха програмата „Гуъл Таблици“ и се консултираха с програмиста Людмил Куртев. Изработиха  информационен плакат и указание за употреба.

Реализацията на проекта повиши знанията за заболяването захарен диабет, за възможностите за контролирането му чрез избор на подходящи храни, за необходимостта от здравословно хранене. Създаденото приложение е удобно както за клиентите на хранителните магазини, така и у дома при приготвяне на храната. Улеснява изчисляването на хлебните единици и помага при избора на здравословни храни. 

Проведената анкета с клиенти на супермаркет „ГИГИ“ ни показа, че приложението е лесно използваемо, и може да е в полза не само при избор на подходящи храни за болни от диабет, но и от всички, които желаят да поддържат оптимални нива на кръвната захар.

С реализирането на поредния  STEAM проект в СУ „Христо Ботев“, интегриращ наука, технологии и изкуство, учениците и техните преподаватели – Мария Янева и Яни Георгиев,  дадоха своя принос в подкрепа на здравословния начин на живот на всички хора.

Виж още

Още новини

Вашият коментар