Пътеводител

Икона с чудотворните мощи на Св. Ефрем Нови пристига в Карнобат

Икона с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови пристига на 14 юли (сряда), в 9.00 часа в храм „Св. Йоан Богослов“, в Карнобат. Светинята ще остане през целия ден за поклонение на християните. В 18.00 часа ще бъде отслужен молебен за здраве. От 19.00 часа в НЧ „Д.Полянов – 1862г.“ ще бъде прожектиран и филма за св. Ефрем Нови „Светецът светкавица“.
Лентата разказва за ангелския живот и дивните чудеса на един непознат светец у нас – св. великомъченик Ефрем Нови. Във филма участват хора, докоснати от светеца светкавица, както го наричат св. Ефрем в Гърция и Румъния. Във филма ще видите и чуете удивителни истории, свързани с живота и неговия подвиг. За смисъла на живота, за докосването от божественото и промяната на живота към по-добро. Всичко това ще видите в новия филм на Ангел Бончев за св. Ефрем Нови. Филмът „Светецът светкавица“ преобръща представите ни за чудеса и вяра!
Свети Ефрем Нови е наречен „Светкавицата“, заради мигновените чудеса, които се случват по време на молитвите му.

За светеца ни разказва отец Павел Гърбов. „Краят на трагичния за Балканите XIV век. Баязид I „Светкавицата“ настъпва по всички фронтове. Пада Царевград Търнов, пада Бдин, турците се спускат на юг в Тесалия. Те не само колят, грабят и опожаряват християнските държави, но и отвеждат множество пленници. Особено ценни за тях са и младежите, които превръщат в свои войници-еничари. Затова майката на 14-годишния Константинос Морфис от Трикала го изпраща на юг, където поробителите още не са стигнали. Вместо при роднините, при които е изпратен, решава да остане в братството на монастира „Благовещение“ на планината Амомон. В следващите години, под ръководството на опитни наставници, той става най-образцов монах. Но турците стигат и до тук. Разоряват обителта, избиват братята. Константин, който вече е монах Ефрем залавят малко по-късно. Повече от осем месеца го подлагат на жестоки изтезания, докато накрая в тези мъчения за Христа той предава Богу великомъченическата си душа. Следват 524 години забвение…
След Втората световна война на това място идва да се подвизава монахиня Макария (Десипри). Тя знае преданието за разрушаването на обителта от турците и мъченичеството на монасите. И всеки ден се моли Бог да й открие името, поне на един от тях, за да го почита, а с него и всичките му братя в Христа. И чудото става- тайнствен настойчив глас й нашепва да копае на определено място… Тя вика работник и чак към метър и седемдесет дълбочина, намира благоуханни свети кости. Впоследствие й се явява (не веднъж) техният притежател- св. Ефрем и й разказва историята си.
С благословението на местния архиерей започва почитание към него, а скоро след това започват и чудесата, и изцеленията. До днес са събрани пет тома с разкази на хора, изпитали върху себе си и видели в живота си бързата и благодатна намеса на великомъченика. С дарения от поклонници монастирът възкръсва от руините и сега е в блестящо състояние- като едно от най-известните поклоннически места в Гърция. Там са го нарекли „Светкавицата“, заради бързината, с която откликва на усърдните молитви на християните. Когато преди пет години го посетих се убедих с очите си във всичко, което бях чувал за св. Ефрем…
А сега той реши да дойде при нас – с икона, в която е вградена част от неговите чудотворни мощи. Благодарение на трудовете на г-н Ангел Бончев, на 14 юли, към 9.00 часа ще посрещнем тази икона, обиколила вече много от градовете на България. През целия ден тя ще бъде в храма, за да може всеки, който желае, да се поклони на светеца и да му се помоли, да може да го стори. В 18.00 ще започне молебен за здраве и спасение към св.Ефрем. А в 19.00ч. в читалище „Димитър Полянов“ ще бъде прожектиран филм за светеца и неговия манастир. Билети вече се продават в храм „Св.Йоан Богослов“. Какво е това, ако не прекрасна богодарувана нам възможност да се докоснем до светостта, да оживим душите си и да прибегнем към Божия угодник, за да ходатайства за нас пред Христос нашия Бог и Спасител?!Нека не я пропускаме“.

Виж още

Още новини

Вашият коментар