Пътеводител

Издигнаха близо 10 – метров кръст над село Раклица

Метален кръст с височина 9.6 метра и ширина 3.5 метра беше издигнат над село Раклица. Символът на християнската вяра се намира в местността „Голия баир“. Майстор на кръста е бургазлията Иван Црънгалов, умело вплел металните елементи в изящния символ на вярата.
Инициатори за издигането на кръста са хора от селото, водени от желанието да дадат своя дар за здраве, в прослава на Божията милост. Целта е той да е обединител и закрилник, а неговата сила да прави хората по-добри. Големите кръстове се поставят на свети места, кръстопътища, високи хълмове, на каквото място се намира и кръстът над Раклица.


Кръстът бе осветен на 28 август от Ставрофорен иконом Павел Гърбов от храм „Св.Йоан Богослов“. До него са монтирани пейки, за да приседне човек, да се наслади на тишината и спокойствието, да потърси мир със себе си.
Подобен кръст в региона не е правен, категорични са хората в Раклица. Символът на вярата е изграден изцяло от дарения. Идеята е да се припомни на хората, че духовното е по – важно от материалното.
Кръстът се вижда от километри и приветства всеки, поел на път за Раклица. До него се стига след пешеходна разходка, продължаваща около 15 минути. Не се чудете, в случай че видите сияние в раклинския баир. Това е, защото соларни прожектори осветяват в тъмното божия символ.
В деня на освещаването на кръста раклинци дадоха и курбан за здраве. Пожелаха си селските дворове да се изпълнят с хора, както е било навремето. Да няма пустеещи къщи, да са повече ентусиастите, избрали за туристическа дестинация уникалната самобитност и чистия въздух в Раклица.


Единодушни са, че районът предлага чудесни възможности за развитие на селския туризъм, както добри туристически маршрути за посещение. Сред тях е възможността да покорите връх Илийца, посещение на „6-те чучура“, на заслоните, които са изградени в околностите на селото.
По пътя си задължително минете покрай кръста, за да се почувствате по – близо до Божията благодат.

Виж още

Още новини

Вашият коментар