Пътеводител

Карнобатският музей разказва…

И Исторически музей Карнобат се включва в предизвикателството на онлайн комуникациите. В поредицата „Карнобатският музей разказва“ уредниците – Жулиета Костадинова и д-р Росица Христова ще ни припомнят позабравени моменти от нашата история, от историческото богатство на нашия край. Разбираемо – разходката започва с къща-музей „Димитър Полянов“.

В единствената запазена възрожденска къща от градски тип в Карнобат, строена през третата четвърт на ХІХ в., сега е представена традиционната народна култура на Карнобатския край от периода на Възраждането докъм 50-те години  на ХХ в.

Родната къща на писателя Димитър Полянов, построена в Черковната махала на Карнобат, е била една от най-хубавите за своето време. Вписана е като исторически паметник на културата от национално значение през 1967 г., а през 1970 г. е обявена за къща музей. На 23 ноември 1973 г. е открита за посещение.

Сега къщата музей е домакин на временна експозиция „Народната култура на Карнобатския край – богатство и регионална специфика”, която запознава посетителите с бита и културата на Карнобатския край – поминък и занаяти, празници и обичаи, и най-вече традиционно народно облекло.

Снимки, документи и текстове показват Карнобат през ХV – ХІХ век като град с административни функции, значим стопанско-търговски и пътно-съобщителен център, занаятчийско и търговско средище, наложило се с прочутия Карнобатски панаир. Панаирът утвърден като един от общобългарските центрове, характеризира до голяма степен търговския възход и обмен в Югоизточна България, на който турски, гръцки и еврейски търговци носят разнообразни стоки.

В експозицията се представя пъстрия етнографски състав на населението в Карнобатско, дошло в района през вековете под натиска на превратната историческа съдба, чрез облеклото на основните локални етнографски групи в района – загорци, главанци, котленци, загарци, преселници от Чирпанско. Част от експозицията чоже да разгледате тук ttps://www.facebook.com/pg/VMBulgaria/photos/?tab=album&album_id=510700432416691

Родната къща на Димитър Полянов е част от културно-историческото наследство на Карнобат, а с дейността си през годините музеят се вписва в духовния живот на града.

Виж още

Още новини

Вашият коментар