Пътеводител

Книгата „КАМТ-Заводът“ е налична в библиотеката

Бившите служители и работници могат да получат свой екземпляр за спомен от библиотеката към НЧ“Д. Полянов – 1862г.“, където се оставени книги.  Книгата „КАМТ -Заводът“ излезе от печат в края на 2019г.  В изданието се проследява историята на машиностроителното предприятие, чието начало е поставено в далечната 1953 г. в Карнобат. „Искам тази книга да отбележи създаването и историята на завод КАМТ и неговите перипетии – един от малкото оцелели заводи в България след приватизацията“, казва инж. Христо Алексиев Христов, който през последните 30 години е начело на предприятието. През 1988г. писателят Георги Равнинов разказва за най-ранните етапи  в развитието на „Доайенът на карнобатската промишленост“, както е озаглавена и самата книга.

Новото издание, съставено от Румяна Емануилиду/Издателска къща „Знаци“/ разказва историята – от началото досега. Позовава се на проучването на Георги Равнинов, който е имал възможността да се срещне в онези години с първосъздателите. „За съжаление, много от тях вече не са в това измерение, за да ги върнем обратно към спомените“, споделя Румяна Емануилиду и добавя: „Затова продължаваме с архивите – заводски, партийни, комсомолски, предадени в Държавен архив -Бургас. Личните си спомени разказва ръководителят на завода инж. Христо Алексиев Христов. Историята обогатяват с разказите си и хората, работили по няколко години или по няколко десетилетия в завода, които и сега са съпричастни с неговата съдба“.

Началото е преди 66 години. „…управляващите държавници решават, че четирите съществуващи завода, специализирани в ремонт на селскостопански машини, не могат да се справят с големия обем на работа в страната. Промишленото предприятие, което трябва да осигурява селскостопанска техника, започва да функционира от 1 септември 1953г.. То е разположено върху 116 дка площ в промишлената зона на град Карнобат“.

Следват години на възход, на трудови постижения, на промени в организацията, в името на предприятието –  Държавен ремонтен завод – ДМЗ „Карнобатска комуна“ – „КАМТ“.

Идеята за създаването на книгата е на инж. Христо Алексиев Христов. Неговото желание е историята да бъде пропита с духа на това – какво е да си част от завод, изхранвал голяма част от населението на карнобатския край. „Такава, каквато е била целта и на приватизацията – благодарение на която заводът продължава да съществува и да работи“.

Начинанието има изключителната подкрепа на Държавен архив – Бургас, на областния управител Вълчо Чолаков, на целия екип на предприятието.

Желанието на директора на КАМТ е книгата да достигне до всеки, чиито живот е бил свързан по някакъв начин със завода. Екземпляри ще бъдат дарени на  читалищната библиотека, музея, националната и регионалната библиотеки, общината, областна управа, Бургаска търговско-промишлена палата и др.

А основната цел на историята е хората да прочетат за един завод, който заема изключително важно място в съвременното развитие на Карнобат.

Виж още

Още новини

Вашият коментар