Пътеводител

Конкурс „1230  години от  битката при крепостта Маркели”в ОУ „Хр.Смирненски”

По случай 1230-та годишнина от знаменитата битката при крепостта Маркели, в Основно училище  „Христо Смирненски” се проведе конкурс  за презентация, рисунка, литературна творба. В продължение на месец учениците от училището, по инициатива на клуб „Родолюбие”,  имаха възможност да научат за битката, състояла се на 20 юли 792 г. между българи и византийци. В това сражение българският хан Кардам разгромява с армията си византийския император Константин VI и бележи важна победа за България.

Във връзка със събитието в училището беше организирана фотоизложба и бе представен проект на клуба, чиито  цели са: да се популяризира сред учениците културно-историческата забележителност Маркели; да се провокира желанието им да посещават крепостта и да я изучават;  да се гордеят с  историческото минало на предците си; крепостта Маркели да се превърне в предпочитано място за туризъм, учение и забавление.

Тези, които проявиха  интерес и любознателност към темата, се включиха със свои творби в училищния  конкурс. Наградите на отличените участници в различните направления  връчи  г-жа  Слава Маринова – директор на училището.

През месец юни предстои реализирането на следващия етап от проекта – екскурзия до  крепостта.

Виж още

Още новини

Вашият коментар