Пътеводител

Лъчезарната Светлозара Савова издаде първата си книга

Светлозара Савова е от Карнобат. Тя е дванадесетокласничка в СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Мечтата й е да стане начален учител. Мисията на Светлозара е да прави добро. Още от дете, тя се занимава с благотворителност. До момента е реализирали близо 250 каузи и притежава най-големия канал в Tiktok за благотворителност в Бъл-гария. Нейните добродетели са унаследени от баща й Николай Савов. Не него тя посвещава каузите и първата си книга „Писма до татко“. Книгата е изповед на едно вече пораснало момиче към нейния баща, събрана в 37 писма. В тях разкрива копнежите на сърцето си, преживяванията през годините…
Неща, които е искала да сподели на баща си, но не е събирала смелост. Доста от разказите се въртят около родния дом на момичето, където си спомня за лудориите и емоциите с баща си. В книгата има над сто скрити послания, в които читателите могат да се припознаят и две стихотворения. В края на изданието авторката е оставила място, където читателят може да напише писмо, защото всеки иска да каже нещо на някого. Мотивацията на дванадесетокласничката да издаде „Писма до татко“ е именно да остави следа в сърцата на хората и да им покаже: НЕ СТЕ САМИ!
Редактор на книгата е нейният учител по български език и литература г-жа Надежда Петкова. „Писма до татко“ тя определя като „…Една уютна, топла книга, която действа като противоотрова срещу делничната сивота и скука, срещу всяка следа от отчаяние и униние. Една изповед, възстановила трагично прекъснатата от съдбата връзка между баща и дъщеря. Едно доказателство, че и в най-безизходната ситуация има спасение. Просто трябва да го видим! Така, както го е видяла Светло-зара в своите „Писма до татко“!
Защото ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА!“

– Как се роди идеята за книгата?

– Идеята се роди след загубата на баща ми, когато бях на 10. Започнах да му споделям преживявания под формата на писма. Първоначално се притеснявах да ги споделя с другите, защото са прекалено лични. Преди година събрах смелост и реших да ги издам в книга, за да помогна на хора, които преминават през труден момент и да им покажа, че не са сами. Книгата ми не е с цел, да бъде много интересна, а да помогне на човек да се изгради психически.

Има доста отворени въпроси, които са към баща ми, обаче читателят сам може да си отговори на тях. Когато прочете един или два разказа, той може да преоткрие себе си.

– Как се почувства с книга в ръка?

-Като я взех в ръцете си, не можех да осъзная, че това е моята книга. Бях в час, когато ми се обадиха, че книгите са пристигнали. Първата подарих на класната. Издадох 100 екземпляра и само за един ден имах 30 поръчки. Изпитвам вълнение, особено като виждам интереса на хората. Това е много неочаквано за мен.

Помислих си, че книгите ще останат чак за моите деца и внуци. Голям е интересът на последователите в Tiktok канала ми, кой-то е най-големият канал за благотворителност в България. Там уча децата как да даряват пари и как се прави кампания. Като цяло каналът ми е съсредоточен в тази част и има специален плейлист за тати, където качвам неща свързани с него. Първото клипче, което качих за книгата има около 20 000 гледания. Получавам отзиви постоянно. Петима души ми казаха,че след като са я прочели са плакали и мислили, така че съм си сбъднала идеята – не да ги карам да плачат, а да мислят. На всяка книга пиша автограф и послание, защото целта ми е да оставям следи, докато съм жива.

– Твоето вдъхновение…

– Баща ми. Той ми дава  сили, откакто съм се родила и най-вероятно ще бъде така до края на живота ми. Независимо дали е при мен физически, както вече не е или психически, аз вярвам, че абсолютно всичко се е случило с причина.

В момента той е моят ангел и ангел на хората, на които помагам.  Благотворителните каузи също са посветени на него.

Първата ми кауза беше в началното училище. Бях взела от кафе машините едни чаши и обикалях по улиците, за да събера пари за едно болно момченце. Отидох при една леличка, която стоеше на една пейка и я попитах дали може да ги внесе в банката, защото не ми поз-воляваха,бях малка.  Като се замисля винаги съм имала интерес към благотворителни каузи и съм се включвала в подобни акции. Целта на живота ми е да пръскам добро, да правя неща, които ще радват хората. Възпитана съм на това главно от баща ми.

– Какво е твоето писмо до баща ти, след като  сбъдна мечтата си да издадеш книга? 

– НАЙ-НАКРАЯ УСПЯХ! ИЗДАДОХ ПЪРВАТА СИ КНИГА! Емоцията няма с какви думи да се опише! Благодаря на всички за подкрепата, любовта, дори и критиките, които ми помогнаха толкова много! Тази книга е за ТАТЕ! Най-добрият родител на света!…За жалост той вече не е сред нас, но душата му завинаги ще е в моето сърце! Защото аз съм част от него! Защото го обичам толкова много! В памет на Николай Савов.

Виж още

Още новини

Вашият коментар