Пътеводител

Ограда за чудо и приказ съградиха край джамията в село Драгово

На мястото на старата и порутена ограда вече се издига нова, опъната по конец, направена от добри майстори и най важното – съградена изцяло със средства, събрани от дарения. Инициативата за построяването на новата ограда идва от самите хора, които искат в селото им да е красиво и приветливо. И това е нормално, като се има предвид красивите и китни къщи, които са направили хората в Драгово за своите домове. Отрупани с цветя, с подредени дворове и най – важното огласяни от детски глъч.

И както си му е реда с реализирането на начинанието се заема кметът на селото Наил Хасан, който има и безусловната подкрепа на местното джамийско настоятелство. Средствата за оградата са събрани изцяло от дарения, за много кратък срок от време. Всяко семейство от селото дава своята лепта. Дарения има от съседните села Хаджиите и Соколово, както и от хора от Карнобат. Подкрепа оказват и различни фирми от региона: „Евроланд 77“ ЕООД, „Братя Блецови“ ООД, ЗК „Напредък“ с. Козаре, „Анимал Комерс“ ООД, „Ваня Транс“ООД „АК“ ООД…

Майсторите – Сали Ахмед, Ерол Рамадан и Али Шериф

Очаква се оградата да е напълно завършена в началото на октомври. Остава да се поставят металните елементи, които ще завършат цялостната и визия. На майсторите – Сали Ахмед, Ерол Рамадан и Али Шериф са им нужни 12-13 дни, за да я издигнат. Работят с желание, защото трудът им е с благородна цел, в полза на духовността и вярата.
Виждането на кмета Наил Хасан е дворът на джамията, след като е готова оградата, да се почисти, заравни и благоустрои. Има идея и за ремонт на сградата на джамията, която е строена през 1994 година. И тя е съградена изцяло с дарения.

Кметът на село Драгово – Наил Хасан

Кметът си спомня, че тогава са обиколили 154 села от региона, за да събират средства. Сега, 26 години по – късно, постройката има нужда от обновяване. Кметът разказва, че имат намерение да направят изолация, мазилка отвън и освежаване вътре. Целта е джамията да има нов и приветлив облик. Плановете за двора включват благоустрояване и озеленяване, за да се ползва от жителите на селото за отдих и почивка. Има идея да се направи и детски кът, но за това ще се мисли на по – късен етап.

Виж още

Още новини

Вашият коментар