Пътеводител

Преподавателят Парашкева Кибритева е един от Дигиталните учители на България

От 22 ноември г-жа Парашкева Кибритева официално е един от Дигиталните учители в България, според SoftUni и Klett. „Бъдещето на България е в класната ми стая“, заявява смело г-жа Кибритева, която е начален учител в СУ“Св.св.Кирил и Методий“ в град Карнобат. Тя се  включи в съвместния проект на издателство Клет България и СофтУни, в полза на българските учители и успешно издържа финалния тест.  Инициативата е насочена към всеки преподавател в 1 – 4 клас, който има желание да развива и подобрява дигиталните си умения, придобивайки увереност за работата в електронна среда. Учителите имаха възможността да подобрят нивото си на дигитална грамотност, както и да се докоснат в дълбочина до възможностите, които онлайн светът им предоставя за по-успешен учебен процес.

-Г-жо Кибритева, какво ви мотивира да се включите в обучението „Дигиталният учител“?

-Аз съм завършила начална педагогика, но обучението ми не приключи с дипломирането в университета. Следваха допълнителни квалификации, преквалификация с чужд език, информационни технологии… времето ги изискваше, и за да съм в крак с новостите, инвестирах в самоусъвършенстването си. Технологиите винаги са ми били в кръвта, общо взето изпробвам почти всички идеи, на които попадна в мрежата, но преценявам кои да включа в работата си според възрастовите и индивидуалните особености на моите ученици. Винаги има какво да научи човек и именно това ме мотивира да се включа в обучението на SoftUni и издателство Klett. 

-Какво представляваше самото обучение, както и заключителният изпит?

-Обучението се проведе изцяло онлайн. В него имаше лекции по графичен дизайн, дистанционно обучение и оценяване с технологии, онлайн ресурси и приложения и др. На финала трябваше да решим тест от 20 въпроса и да получим оценка над 5,00, за да се счита изпитът за успешно положен.

-В каква посока развихте и подобрихте дигиталните си умения?

-Изключително полезна ми бе програмата по графичен дизайн, с множество полезни инструменти; научих за неизвестни досега за мен онлайн ресурси и приложения, които мога успешно да инкорпорирам в моята работа – в онлайн и присъствено обучение. Представена ни бе платформа, специално създадена към издателството, от което са учебниците по основните ни предмети. В нея всеки учител създава клас, учениците се регистрират и могат да учат със собствено темпо в удобно за тях време. Аз виждам прогреса им в моя учителски профил. Те също го следят, съизмеряват се, състезават се, конкуренцията движи напред.

-Как изглежда днес, в създадената епидемиологична ситуация, денят на един учител?

-Много хубав въпрос. Започва отрано, с подготовка, зареждане на електронните учебници на екрана на лаптопа. Напоследък е още по – интересно, зареждам и платформата за дистанционно обучение, вървят паралелно синхронно и присъствено обучение – в момента имам ученици, които са здрави, но са под карантина. Те също участват в уроците, но от домовете си. Изпитвам ги наравно с присъстващите. Присъстващите в класната стая пък имат предимството да работят на интерактивна бяла дъска.

-Какви са плюсовете и минусите на обучението в електронна среда?

-Разбира се, че има и плюсове, и минуси. Дигиталната ера поставя предизвикателства пред нас, но и ни помага в голяма степен, стига да имаме желание да я използваме оптимално. Толкова много креативност и възможности – да имаме интерактивни дъски, да събираме и родители понякога в дигиталните класни стаи, да можем умело да боравим и разбираме социалните медии, да раздаваме онлайн домашни, които вече няма как да се изгубят. В извънредна ситуация като тази, в която сме, запазването на живота и здравето на хората е на първо място. Всички знаем, че ако не си здрав, нищо друго няма значение. Ако преподавателят умее да борави с платформата и да употребява инструментите ѝ, може да направи обучението в електронна среда почти равностойно на присъственото, интересно, забавно и вълнуващо.

Минуси разбира се има, на първо място липсва живият контакт и възможността за контрол в реално време от преподавателя. Освен това при малките ученици една голяма част от натоварването пада на плещите на родителите, които трябва да са наблизо, да помагат за включване в платформата, с домашни, с изпращане на домашни. 

Но трябва да се мисли позитивно, и да се извлича максимум полза от ситуацията.

-Говорим за „дигиталният учител“, а какво ще кажете за поколението на „дигиталният ученик“?

-Нашият лектор Иван Господинов каза: „добрият дигитален учител всъщност използва технологиите, за да подсили човешкия елемент в класната стая“. При малките ученици е съвсем различно. За тях устройствата и технологиите са преди всичко за игра, забавление, и преборването с това мислене е трудно. Времето пред устройствата обаче трябва да е строго ограничено и регламентирано.

-Вие сте от преподавателите, които не спират да се развиват и обучават. Помагат ли усвоените знания и умения за по – добрата комуникация с учениците, които днес основно общуват във виртуалното пространство?

-Моите ученици са във втори клас, но много рано им се наложи да свикват с технологиите – някои от тях още в края на първи клас успяваха да се справят сами с включването в платформата за обучение, та дори и да качват домашните си. Догодина вече ги виждам напълно готови и сами да създават презентации, тестове, това е още един от плюсовете на онлайн обучението.

-Пред какви предизвикателства се изправя учителят в условия на дигитална учебна среда?

-Предизвикателствата са много – винаги първите дни при преминаване в електронна среда са много напрегнати, и за нас, и за родители и ученици. Случват се и непредвидени ситуации – спиране на електричеството, срив на връзката, забавяне на платформата за работа… дори едно от тях може да провали и най – добре замисления урок. В идеалния случай учителят има присъствие на всички ученици, добра връзка, отлична подготовка – и технически, и методически, но реалността често е малко по – различна. Във всеки случай трябва да се научим да контролираме това, което е във възможностите ни.

-И последно: На какво „дигиталният учител“ днес на всяка цена трябва да научи своите ученици?

-Трудно е да отлича едно най – важно, всеки ден носи нов, различен урок – и за учениците ми, и за мен. На всяка цена трябва да се научат да влагат творчество и любов във всичко, което правят, да се учат от грешките си и да виждат в промените добрите възможности.

Виж още

Още новини

Вашият коментар