Пътеводител

Родолюбиви костенци възстановиха паметника на Софроний Врачански

Паметникът на Софроний Врачански е поставен преди много години, по инициатива на хората в селото. Навремето той е издигнат на около 2 км югоизточно от центъра на Костен, със средства, събирани от населението. През Възраждането в селото е служил поп Стойко Владиславов, по-известен в българската история като Софроний Врачански. Вандали обаче оскверняват паметника, като издълбават очите и чупят носа на образа. Наскоро паметникът е преместен в двора на църквата, където хората се надяват да предотвратят посегателствата.


Преди дни скулпторът Ненчо Русев възстанови първоначалния облик на релефа на Софроний Врачански, издълбан в каменния къс. Инициативата за това свято дело е на родената и израснала в селото родолюбива костенка – Йорданка Кънева Баева /Георгиева/. За реставрацията тя заплаща с лични средства, заделяни от нейната пенсия. По инициатива на хора от селото, които през летните месеци пребивават в Костен, е извършен ремонт на камбанарията на църквата, на покрива, оформени са алеи от бетон. Сред най-дейните участници са Димо Вълев, Паскал Паскалев, Бойчо Баев…


С дълбок поклон костенци изказват на тези хора, за доброволния труд, своите искрени благодарности за това, че поддържат жив духа на българщината в селото.
Идеята на църковното настоятелство е да се благоустрои пространството около костенската църква „Св. Архангел Михаил“, която е художествен паметник. Известна е със запазения си възрожденски архитектурен стил и мистично-религиозна каменна пластика.

Виж още

Още новини

Вашият коментар