Пътеводител

Седмица на Християнското семейство в 3„а“ клас при СУ “Св.св.Кирил и Методий“

На 21 ноември православната църква отбеляза празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. За да усетят магията и посланията на този празничен ден, учениците от 3 а клас при СУ “Св.св.Кирил и Методий“ гр. Карнобат, с учители г-жа Недка Чолакова и г-жа Ивелина Пенева посветиха седмицата преди Християнския празник на дейности, свързани с него. С много любов и старание децата участваха в подготовката и провеждането му. Украсиха класната стая с рисунки, показващи сплотеността на семейството и радостта на всяко дете да расте в задружна и топла семейна среда.

В деня преди празника проведоха среща с  Вероника Гърбова, която е ръководител на Неделното училище към храма.  В началото Госпожа Чолакова запозна учениците с историята на празника и начина на неговото отбелязване.

След това децата, със светнали очи и отворени сърца, изслушаха интересния  и увлекателен  разказ на г-жа Гърбова, от който научиха за паметното събитие, свързано с раждането на Богородица и нейното причастие.Тя им показа  и икони на Божията майка. Гостенката им припомни стари библейски истини за любов, доброта и съпричастие, така необходими в трудното и напрегнато време, в което живеем. Призова да подклаждаме огъня на семейното огнище с търпение, обич и вяра, да не забравяме нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете като народ.

Малките третокласници участваха с песни и стихове, посветени на семейството. В часовете за занимания по интереси подготвиха красиви картички, за да зарадват своето семейство за празника.Написаха и послания с благодарност към родителите си.

С тези дейности децата усетиха посланието на Християнския празник- семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. А  домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер.

Празникът завърши с Вазовата молитва, която децата бяха научили .

Виж още

Още новини

Вашият коментар