ВидеоПътеводител

Спомен за олимпийския ни шампион – з.м.с.Атанас КомшевНа 12 ноември, преди 27 година, Карнобат загуби своя олимпийски шампион. Атанас Комшев донесе на Карнобат и България звездна слава по световните тепихи. Името му кара всеки с гордост да се нарече карнобатлия. З.м.с.Атанас Комшев продължава да бъде пример и вдъхновение за младите карнобатски борци. Тази година, Атанас Комшев, на 23 октомври щеше да стане на 62 години. Преди 27 години, на 12 ноември, той завинаги остана на 35 години.

Звездният миг на Комшев е 1988г. – олимпиадата в Сеул. Малцина знаят, че след лагера в Китай Атанас Комшев изкарва тежка пневмония и са му нужни още по-големи усилия за финалната схватка в двубоя за олимпийската титла, който всеки може да съпреживее отново, в Интернет.

Два месеца след като завоюва титлата – декември 1988г. той е удостоен със званието почетен гражданин на Карнобат.

Атанас Комшев е роден на 23 октомври 1959 г. в с. Деветинци, община Карнобат. Започва да тренира класическа борба в четвърти клас. Приет е в спортното училище в Хасково. Влиза в армейската спортна школа „Чавдар“. Следват 15 години, изпълнени с много труд, воля, мъжество и успехи.


1982 – С гръм и трясък в голямата борба
Атанас Комшев е може би най-знаковият борец в класическия стил, който е продукт на школата на ЦСКА. В голямата борба Атанас Комшев влиза ударно с вицешампионска титла от Световното първенство в Катовице през 1982 година.


1983 – Нов медал за България
Атанас Комшев достига до финала и през 1983 година на Световното първенство, където отново печели сребро.
1984 – За първи път Европейски шампион
За разлика от Световните първенства, на Европейските Атанас Комшев е в свои води. Класикът завоюва първия си златен медал от надпревара на Стария континент. През 1984 година той триумфира в своята категория до 90 кг.
1985- Сред най-
добрите в света
След добрите борби на предишните Световни първенства, Атанас Комшев отново достига до почетната стълбичка. Състезателят на ЦСКА завоюва сребърен медал от надпреварата на планетата в Колботън през 1985 година.
1986 – Без пропуск, Атанас Комшев не се връща без отличие
И 1986 година не е много благосклонна към Атанас Комшев, който в категория до 90 кг се бори до последно за златния медал, който му убягва. Комшев и този път не си тръгва без отличие от Европейското първенство в Будапеща, където печели сребро.


1986-Атанас Ком-шев отново е на европейския трон
Атанас Комшев печели втората си европейска титла две години след първата. В традиционната за него категория до 90 кг той не оставя шанс на своя противник и отново вижда на гърдите му за блести златният медал.
1987 – На почетната стълбичка
Явно в кариерата на Атанас Комшев все нещо убягва, за да стъпи на световния връх в класическата борба. След като предишната година е станал втори на първенството на планетата, през 1987 година в Клермон-Феран той печели бронзов медал от последната си изява на такъв форум.
1988 – На Олимпий-ския връх
Върхът в кариерата на Атанас Комшев е златният медал, спечелени на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Българският борец на ЦСКА триумфира в категория до 90 кг и стъпва на най-високия спортен връх – олимпийският.
Използвана е информация от сайта на ЦСКА

Виж още

Още новини

Вашият коментар