Пътеводител

„Среща с журналисти“ по проект „Млади репортери за местна демокрация“

Срещата се проведе на 9 октомври в СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Тя е част от дейностите по проект „Млади репортери за местна демокрация“, в който участва учебното заведение. Заданието се изпълнява от Дружество за ООН в България, в партньорство с Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ ,с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на ЕИП.
По покана на педагогическия съветник Христо Георгиев, в срещата участие взе Яна Танева, журналист във в. „Карнобатски глас“. Основната цел на събитието бе да се подобри демократичната култура и гражданска осведоменост на младите хора, чрез доброто познаване работата и дейността на местните медии. Интересни и провокиращи въпроси зададоха учениците на своя гост. Те проявиха интерес към механизма, по който събитията стават новини и попадат в пресата. Разбраха, че всеки един от тях може да стане главно действащо лице в журналистически материал, стига да реализира дейност, която да е актуална, значима и важна за обществото. А по този начин той да стане популярен и разпознаваем.

Връзката медии – обществено мнение, медии – манипулация също бяха част от коментираните въпроси. Най-оживени бяха обсъжданията по темата – как се раждат новините в малкия град. Всички стигнаха до заключение , че реалните събития, случващи се около тях не са много, но пък стига да си наблюдателен, можеш да създадеш новина, дори и от нищото. Въпросът е да погледнеш на дадения факт или случка през погледа на журналист, да откриеш елемента на новост, да го пречупиш през призмата на неговата важност и да го облечеш в словесна премяна. И ето ти материал – за първа страница в местния вестник.

Непринудено, много забавно и почти неусетно премина срещата, която остана с отворен край. Защо? Защото никога няма финал в журналистиката и медиите. Краят е отворен, защото всяка секунда се ражда новина, която чака да бъде отразена.

Виж още

Още новини

Вашият коментар