Пътеводител

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с отличие в областта на глобалното образование

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Карнобат бе отличено в конкурса „Глобално училище в действие“ 2020. На 15 юни  бяха избрани победителите в петия ежегоден конкурс „Глобално училище“ на Българската платформа за международно развитие (БПМР) за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани. Това са:19 СУ „Елин Пелин“ в София; ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник; СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник; ОУ „И.С. Тургенев“ в Разград и СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе.

Тази година за първи път се проведе и конкурсът „Глобално училище в действие“ за училища, носители на приза „Глобално училище“ от предходни издания на състезанието. Заради високото качество на кандидатурите, по изключение бяха избрани две училища за първото място.

Победителите са: I- място:  ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч; Национална финансово-стопанска гимназия в София; II-о място: СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица.и III-о място СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карнобат. Отличените учебни заведения бяха избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на Министерство на образованието и науката и групата по глобално образование към БПМР.

Призът „Глобално училище“ 2020 и призът „Глобално училище в действие“ 2020 ще се връчат на отличените  по време на официално събитие в рамките на VIII Национална конференция за глобално образование, която ще се проведе на 12-13 септември 2020 г. в София.

По време на конференцията на три от училищата, участващи в конкурса, ще бъдат раздадени и специални награди, осигурени от Международната награда на херцога на Единбург – България.

Учредена през 2015 г., наградата „Глобално училище“ цели  да отличи учебни заведения, които имат съществуващи добри практики в областта на глобалното образование и които планират конкретни бъдещи инициативи в подкрепа на изпълнението на Целите за устойчиво развитие (ЦУР.

Виж още

Още новини

Вашият коментар