Пътеводител

Тракийско дружество“Капитан Петко Войвода“ участва в поклонението на Илиева нива

На 4 юни, на „Илиева нива“, до гр. Ивайловград се проведе Националното тракийско поклонение, посветено на една от най-големите трагедии в българската история. Тракийци от цялата страна и ТД „Капитан Петко Войвода“, гр. Карнобат се събраха, за да отдадат почит пред паметта на жертвите, избити през 1913 година.
По време на Междусъюзническата война, османски войски и башибозук издевателства над българите в Тракия, горят села, избиват мъже, прогонват жени и деца от родните им места. Западноевропейските консули призовават българското население да се събере в Дедеагач, като обещават с параходи да го превозят до Варна и Бургас, за да бъдат спасени хората от турските безчинства. Над 40 000 души от близките села пристигат заедно с децата си в ръце. За съжаление, консулите оттеглят обещанието си. Излъганото население тръгва по маршрута Дедеагач – Фере – Армаганската долина. По пътя керванът е подлаган многократно на жестока сеч от турския башибозук и от турски потери както в Армаганската долина, така и край град Фере. Основната група, бягащи тракийски българи, преминава над село Сачанли и се насочва към върхарите и поляните между Крумовград и Ивайловград, стигайки до Илиева нива. Тук, в началото на ХХ в., османците безмилостно избиват над 200 невинни тракийски деца.


Илиева нива завинаги остава в паметта на тракийци като болезнен спомен и отворена рана. Прекланяме се пред тежката бежанска орис, съпътствана от кръв и сълзи, пред ценността на детския живот.
Днес на това свято място се издига мемориален комплекс, изграден през 1996 г. по идея на Съюза на тракийските дружества в България, с даренията на тракийци и с подкрепата на община Ивайловград, които са традиционни организатори на Националния тракийски събор-поклонение. Тази година съборът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко войвода в с. Плевун и продължи на „Илиева нива“ пред паметника на избитите деца. Официален гост на тракийското поклонение бе Кристиан Вигенин, зам.-председател на 47-ото народно събрание, който отдели време за разговор с групата от Карнобат.
Паметникът на избитите деца бе отрупан с цветя, а към небето полетяха 200 балона с цветовете на българския трибагреник.

Виж още

Още новини

Вашият коментар