Пътеводител

Уникални кукерски маски създадоха ученици

Подпомогнати от своите семейства, петокласници от СУ „Христо Ботев“ създадоха уникални кукерски маски. За маските са използвани естествени материали и различни техники. Чрез апликиране или зашиване на  кожа, вълна, разноцветни конци, пъстри парченца платове, прежди,  мъниста и  пискюли са постигнати страховити образи на грозни и страшни същества, целящи да прогонят злите сили и да привлекат плодородие и изобилие в живота на хората.

Учениците се запознаха с кукерските ритуали като част от интердисциплинарен урок по Литература, Изобразително изкуство и Технологии и предприемачество. Темата на урока бе: „Празникът Прошка /Сирни Заговезни/“. Урокът се основава на метода проектно базирано обучение. На учениците беше поставена задача да проучат празника и ритуалите, свързани с него, да изработят кукерски маски, като спазят задължителните за този вид маска елементи. Заниманията имаха за цел да стимулират интереса на петокласници,  тяхното въображението и творческите им заложби.

В приложната работа по направата на кукерските маски учениците получават както урок по българска традиционна култура, така и много забавление. Защото те не просто изработиха своята представа за кукерска маска, но и вложиха  частица от себе си.

„Интерактивно, занимателно, интегриращо-така най-общо може да се формулира резултатът от урока“, споделят от училището. Маските са изложени в коридорите на училището, а техните автори се подготвят да прогонят злите сили и зимата.

Виж още

Още новини

Вашият коментар