Пътеводител

В Карнобат Народният съд издава 13 смъртни присъди

Подсъдимите са 35. Всички са мъже на възраст между  25 до 60 години. Седемнадесет от обвиняемите са на възраст от 30 до 40 годишни. Деветима са на години до 30. Останалите деветима са във възраст до 50 г. /четирима/, до 60 г. /четирима/ и един на 61 г.

1-ви февруари официално е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На тази дата през 1945 г., по заповед на Народния съд посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри и общественици. „Наредбата-закон за съдене на виновниците за въвличането на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея“ е написана и обнародвана от правителството на Отечествения фронт на 6 октомври 1944 г. и целта е да се придаде законност на репресиите след стихийния произвол, който се вихри от 9 септември.

Състави на Народния съд са били сформирани във всеки околийски център. Съдиите в тях, без да са задължително юристи, са посочвани от местните отечественофронтовски комитети, в които решенията са вземани по критерии, по-близки до личното отмъщение. От Исторически музей Карнобат ни предоставиха списъка на осъдените от Народния съд лица от гр. Карнобат. Народните обвинители са заседавали в сградата на градското кино.

На 23 февруари 1945 г. в сградата на киното, където са се водили заседания, съдиите издават 13 смъртни присъди. Десет от тях са за лица на възраст до 35 години.

 На доживотен строг тъмничен затвор са осъдени 3-ма човека. На 15 г. затвор  – 2 – ма; 10 г. – един; 5 г. – един; 3 г. – един; 2 г. – 3-ма; 1 г. – един; на1 г. – условно – един. Съдът оправдава един и обявява осем за починали. Няма да коментираме причината за смъртта им само ще цитираме телеграмата на Трайчо Костов до Георги Димитров: „В първите дни на революцията стихийно бяха разчистени сметките с най-злостните врагове, попаднали в наши ръце. Сега се вземат мерки с това да се занимават съответните наказателни органи. Министърът на правосъдието работи по създаване на народни трибунали и следствени комисии. ЦК на БРП (к)”.

В исторически музей Карнобат разполагат с данни, че на 19 февруари 1945 г. Народният съд в Ямбол е издал смъртни присъди на четирима мъже от Карнобатска околия, която тогава е включвала 22 общини с 59 населени меса. Те са били жители на с.Балабанчево, община Есен, с. Екзарх Антимово, с.Невестино и гр. Карнобат.

В изследването „История на комунизма в България“ на проф. Диню Шарланов изд. „Сиела“, 2009 г. е цитиран документ, подписан от Георги Петров, който е бил  обвинител  от името на държавата.

Докладът до Ц.К. на работническата партия (комунисти) – град София, написан от Георги Петров Драгиев, бивш главен народен обвинител при Народния съд град София  започва с думите: „Другари,

Преди всичко благодаря на Ц.К. на партията за голямото доверие, което ми оказа, като ми повери тежкия и с историческа отговорност мандат на Главен Народен Обвинител при народния съд…

Георги Петров Драгиев, бивш главен народен обвинител

БЕЗУПРЕЧНА ЛИ Е РАБОТАТА НА НАРОДНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО И НАРОДНИЯ СЪД? – безспорно не. В това отношение и моята работа като Главен Народен обвинител не е безупречна… Работата, действително, беше огромна и трудно можеше всестранно да обгърне и организира безгрешно… А в цялата страна имаше около 200 души народни обвинители. Целият този тежък апарат на народното обвинителство трябваше ежедневно да се инструктира и ръководи за по-бързото и правилно провеждане на работата. А не всички бяха подготвени за една подобна работа и не всички бяха добросъвестни и почтени. В процеса на нашата работа трябваше да се снемат от този пост повече от 30 души народни обвинители и да се заменяват с други. Понеже народните обвинители обикновено се сочиха от О.Ф. Комитети, последните не винаги посочваха удачни и проверявани хора.”.

Според сведения на Главния народен обвинител Георги Петров за присъдите на Народния съд до ЦК на БРП (к) представени на 3 юли 1945 г.

В Бургас и областта подсъдимите са 860, осъдените на смърт: 232, като са изпълнени 126 присъди. На доживотен строг тъмничен затвор са осъдени 73 – ма души.

В Карнобат са изпълнени 11 смъртни присъди.

Виж още

Още новини

Вашият коментар