Пътеводител

В Крушево почетоха паметта на партизаните, загинали в селото

В знак на признателност и тази година в село Крушево почетоха паметта на загиналите през далечната 1943г. партизани. На паметникът, издигнат, за да пази спомена за героите в с. Крушево, от името на НЧ“Хр. Ботев – 1926г.“ бе поднесен венец и с минута мълчание бяха почетени делото и идеалите на загиналите. На мястото, където се издига монументът, на 13 декември 1943г., в неравен бой с фашистките палачи геройски загиват Ганчо Хардалов-секретар на Околийския комитет на БКП –Карнобат и политкомандир на карнобатски партизански отряд, Петър Пенчев/ЛЮБО/ – член на Околийския комитет на БКП –Карнобат и командир на партизанска чета, Стефана Чамурова/ЛЕНА/-член на БКП от град Сливен и Христо Атанасов – ятак, член на БКП от село Крушево.  

За събитията, станали в онази съдбовна година, пред паметника, през 2017г. разказа Атанас Бодуров, очевидец, който не може да забрави онези съдбовни моменти, оставили диря в неговата памет.

„13 декември през далечната 1943 година беше облачен, мрачен. От падналите дъждове преди това, улиците потънали в кал. Помня го много добре този ден. Бях на 11 години, ученик в трето отделение. В осем часа почти всички ученици сме в класните стаи, очакваме да започне учебният ден. Влезе учителката смутено, притеснено казва: „Деца, събирайте си тетрадките и учебниците в торбичките и отивате направо в къщи, без да се отбивате никъде другаде“. Излизаме от училището и виждаме- дворът пълен с униформени с черни облекла, жандармерия и полиция. Блокирано е селото. Предупредени са всички хора да не напускат къщите, да не се излиза от къщи навън. Стреля се без предупреждение.

Станало е провал. Училището е превърнато в полицейски участък, за разпити и инквизиции“.  Всички, свързани по някакъв начин с партизаните са подложени на много жестоки мъчения. Един от разпитваните не издържа и казва. Партизаните са предадени. Започва се стрелба, а плевнята, в която се крият, пламва и те излизат един по един. „Първи Ганчо, след него Стефана, след нея Петър. Причакани до стълбището, се качват на горния етаж. Там бяха убити и тримата, почти един до друг телата им, прострени. Държаха ги няколко дена. Не са давани на близките.  Привикваха населението от близките села, да дойдат да гледат картината за сплашване“, разказа още Атанас Бодуров.

През месец декември 1943г. полиция и жандармерия блокира селата Сан Стефано, Житосвят, Орханово, Добриново, Крушево, Зимен, Черница, Невестино, Лозарево, Соколово, Крумово градище. В неравна схватка с врага са убити 14 нелегални, партизани и ятаци, жестоко инквизирани са 140 души.

Виж още

Още новини

Един коментар

  1. Браво! Само така срещу болшевиките, слуги на руснаците и българи-предатели! Това очаква всяка отрепка, която тръгне против Родината. Разстрел и унижение

Вашият коментар

%d bloggers like this: