Пътеводител

В село Крушово възстановиха „Селската чешма“

След близо месец и половина сериозни строителни дейности водата отново текна от чучурите на Селската чешма в карнобатското село Крушово. Старите хора разказват, че в миналото тя е била един от основните водоизточници в селото. От нея са пълнили вода за домакинствата, тук се е перяло, поили са се животните, децата са се събирали през летните месеци да играят, ергени са задявали момите.
Преди 7-8 години обаче водата се изгубила.

С времето започва да пада замазката, руши се зидарията. И така, строената преди 50 – 60 години чешма, с дружните усилия на хората в тогавашното ТКЗ опустява, обраства в трева и започва да се руши. Днес, Селската чешма, която се намира под парка, има изцяло нов облик. Няма и следа от неугледния вид, пространството е почистено от бурените и най – важното е, че от двата чучура се лее бистра вода, която пълни трите корита.


До тук се стига обаче с упорита работа, с желание и разбира се с влагането на солиден финансов ресурс. Идеята за възстановяването на Селската чешма отново е на Филип Петров, който, въпреки трудностите, не се отказва от мечтата си да върне живота в Крушово. Промяната той започна през миналата година. След неговата намеса паркът в селото може да си съперничи с този в града. Поддържан, с боядисани пейки, с дървени люлки, каручка, цветни лехи. Истинско бижу е новата беседка, която е любимо място за хората в селото. Филип, който е и председател на читалищното настоятелство почисти дърветата и храстите около порутената читалищна сграда, която има също нужда от сериозен ремонт.
За чешмата пръв негов помощник в строителната работа е Кольо Троев. Включват се и други хора от селото.
За да текне водата отново от чучурите се налага да се прокопае с багер канал за полагането на нов маркуч, около 70м. Много време отива за строително – ремонтните дейности. Изливат се нови пояси, прави се нова замазка, полага се нова облицовка. Нови плочи се редят и около чешмата. За всичко трябва технологично време, затова работата се забавя. Но пък резултатът си струва усилията и десетките часове къртовски труд.


Селската чешма в Крушово се възроди за нов живот. Днес тя е по- красива от всякога. А хората в селото се радват от сърце на новата придобивка. По – възрастните си припомнят случки от своята младост, а по – младите свързват чешмата с детството си, със спомените за летните ваканции на село, когато всяко дете имаше за задача да ходи на селската чешма за вода. И по – важното, това отнемаше часове, защото игрите с приятели около водата си бяха най-забавната част от това отговорно задължение.
За възстановяването на чешмата помагат и хора, които не са свързани пряко със селото, но искат да дадат своя дан за това китно селце. Средства за инициативата даряват Владимир Крумов, Жечо Станков, общинските съветници Антоанета Стоянова и проф. Драгомир Вълчев и разбира се основният инициатор – Филип Петров, който е и главният майстор.
И понеже, след като Селската чешма в Крушово е готова, хората свързани със селото се чудат какво следва.
А Филип с усмивка отговаря, че е запланувал да възстанови и другата селска чешма. А ние ще припомним думите на родопчани: „Не си живял, ако не си вдигнал чешма“.

Виж още

Още новини

Вашият коментар