Пътеводител

Включете се в Часът на Земята

Поредно издание на най-мащабната глобална инициатива Часът на Земята ще се проведе на 27 март 2021 г. събота, от 20,30 до 21,30 ч. В България кампанията „Часът на Земята“ се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. Предвид епидемичната обстановка в страната, инициативата ще се отбележи с онлайн концерт с български изпълнители и с угасване на светлините у дома.


Фокусът на международната кампания на WWF ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF заяви желанието и амбицията да стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората.

„За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, сподели Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Виж още

Още новини

Вашият коментар