Пътеводител

Време е за смяна на дограмата. Но как да изберем новата?

Смяната и закупуването на нова дограма е дългосрочна инвестиция и затова изключително важно е да сме наясно с разликата между AL и PVC дограма. За разяснение се обърнахме към специалистите във фирма „ЕС и ЕМ Карнобат“ ЕООД, която вече 12 години предлага и развива услугите си, като залага на качество и коректност. Фирмата започва дейността си през 2008 година с монтаж на AL и PVC дограма. В последствие разширява продуктовия си асортимент и добавя към него всички видове комарници, вътрешни и външни щори, съобразени с актуалните модни тенденции на платове и цветове.

-Какви са основните разлики между AL и PVC дограма?
-ПВЦ дограмата е идеално решение за всеки апартамент, офис или къща. Тя съчетава съвременен дизайн и отличен естетически вид. Предлага оптимално съотношение между цена, качество и редица други положителни характеристики. Тя е издръжлива на климатични промени, защитена е от UV- лъчение и цветовете са дълготрайни. Изолацията на PVC прозорците и вратите е много висока и определено е по-добрият избор спрямо алуминиевите профили.


В зависимост от избора на PVC профил и неговите характеристики може да се достигне много добра шумоизолираност на дадено помещение. Тя бива 4,5,6 камерна, в зависимост от дебелината на профила. Масово се работи с 4 камерен профил и 24мм стъклопакет. Цветът на масово поръчваната дограма е бял, златен дъб, тъмен дъб и махагон. Има профил в два цвята бял и златен дъб, бял и тъмен дъб, бял и махагон…
Алуминиевите прозорци и врати имат доста дълъг срок на експлоатация -около 50 години, докато животът на PVC дограмата е около 30 години. Устойчивостта е един от основните фактори при избора на дограма и в този контекст както алуминиевата, така и PVC дограмата имат добри характеристики. PVC дограмата има по-нисък коефициент на топлопроводимост, задържа по-успешно топлината в помещението. PVC дограмата кондензира влагата по-трудно от алуминия. Тази дограма позволява поставянето на обков с многоточково затваряне. Този обков, освен противовзломен, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите и предотвратяване на ефекта „духа ми от дограмата“. Ъглите на PVC дограмата се лепят, което предотвратява поток на въздух през тях. PVC системата предлага една добра топло и шумо изолация, дълготрайност и не на последно място е безвредна за околната среда.
Алуминият е лек метал, неподатлив на температурни промени, което подсказва, че структурата му не се променя с течение на времето. Използва се предимно за врати на баня, входни врати, остъкления на зимни градини, фоайета и др.
Възможностите за комбиниране на различни видове стъкла, в обща система са практически неограничени и различни комбинации могат да се правят и по поръчка (кафяв, зелен, син цвят). Различните видове стъклопакети имат различни показатели за топло и шумоизолация, пропускливост и т.н Известно е, че стъклопакетът може да повлияе до 90% разхода на енергия. Загубите на топлинна енергия през активния отоплителен сезон са най-драстични (до 41%) при прозорците. Някои от вариантите, които ще ви помогнат да ограничите загубите и да получите максимална ефективност, са :
Четири сезонните стъклопакети имат нисък соларен фактор и ниска топлопроводимост, което спомага за намаляване на преминаването на топлина в двете посоки. Спомагат за охлаждането на помещенията, като в същото време осигуряват висок коефициент на задържане на енергия с минимални загуби при отопление.

Шумоизолацията при стъклопакетите е в пряко съотношение с дебелината на стъклата. Оптималната звукоизолация се постига при троен стъклопакет, съчетаващ стъкла с различна дебелина (4+4+4= 32мм).Освен по-добра звукоизолация, тези стъкла не се разпадат на парчета при счупване, което спомага за тяхната безопасност.
-Какво ще ни посъветвате по отношение на щорите?


-В момента асортиментът от външни ролетни щори и вътрешни щори е изключително богат по отношение на модели, цвят, мате-риал, механизми…
Външните ролетни щори са подходящи за всякакъв вид сгради. Те защитават от нежелани гости и съответно повишават значително топлоизолацията на Вашия дом. През лятото те защитават от слънчевите лъчи и предлагат приятна прохлада. Подходящо подбраните материали от алуминиева окомплектовка, метален механизъм и алуминиеви ламели с пълнеж от полиуретанова пяна, гарантират безпроблемна дългогодишна експлоатация, което, съчетано с широката цветова гама, ги прави идеален декоративен елемент, съответстващ на дизайна на всяка една сграда. По-обикновеният модел метален механизъм и ПВЦ ламели, на по-ниска цена, но и не толкова високо качество, прави продукта предпочитан.
През последните години вътрешните щори са перфектният заместител на пердетата. Те са много разновидности. Хоризонталните алуминиеви щори са най-често използвания и най-предпочитан продукт за вътрешно засенчване. Те предлагат контрол на светлината и видимостта на най-достъпни цени.
Алуминиевите щори са лесни за употреба, предлагат се в разнообразни цветове, както и в основните дървесни фладери. Това ги прави подходящи да защитят от слънцето както дома, така и офиса. Предлаганите ламели са 16мм и 25мм.Този тип щори са подходящи за всякакъв вид дограма: PVC, алуминиева и дървена.
Макси щората е тип алуминиева хоризонтална щора, с широк вписан горен профил с размер 25×45мм. Тя е подходяща за алуминиева и за ПВЦ дограма и се характеризира с монтаж между стъклодържателите на прозорците. Изработва се от алуминиеви ламели с ширина 16 и 25мм.

Вертикалните щори са съвременна алтернатива на пердетата и завесите. Подходящи са за засенчване на големи площи, френски и плъзгащи се прозорци. Изключително практични, вертикалните щори внасят елегантност и завършек в интериора на дома или офиса. Освен с ефектна визия, текстилните щори впечатляват и с възможността за контрол на светлината. Изработени от вертикално разположени ленти, които не позволяват задържането на прах и замърсявания, вертикалните щори имат и други предимства – разнообразни системи на управление и прибиране на плата, лесен монтаж и поддръжка.


Вертикални щори „Перде“ са уникален НОВ продукт, съчетаващ вертикални плътни и ефирни ламели. Механизмът за управление подрежда плата равномерно и позволява плавно регулиране достъпа на светлина. В отворено положение, полупрозрачните ивици филтрират, омекотяват естествената светлина, а в затворено положение се постига до 90% затъмнение.
Алуминиевите вертикалните щори се изработват с алуминиеви ленти с ширина 89мм, които могат да се събират и въртят по разнообразен начин чрез шнур и въже. За разлика от стандартните текстилни ленти, алуминиевите се отличават с по-добра слънцезащита и са по-лесни за поддръжка.
Руло щорите са практичен завършек на вътрешния дизайн на всеки дом или офис. Те са с изключително опростен механизъм за управление и се изработват от платове с различна степен на пропускливост, абсорбация и отразяване на слънчевата светлина и топлина. Има възможност за автоматизация. Новите тенденции в слънцезащитата са насочени към платовете, които са проектирани по такъв начин, че осигуряват максимална UV защита и филтриране на светлината.


Вътрешни щори „ДЕН И НОЩ“ са вариант на популярните руло щори. Те са специално направени, така че да съчетават прозрачна материя, която пропуска светлината, и плътна, за уединение и защита от светлината. Предлагат се в богат избор от модели (система без кутия и водачи и система с кутия и водачи), цветове и елегантни платове и материи. Могат да се монтират върху дограма, стена или таван. Възможна е изработката на големи размери щори.
Бамбуковите щори са вариация на класическите венециански щори и са стилно решение при декорацията на различни по функция помещения. Те са произведени от естествен бамбуков материал, който е един от най-устойчивите в природата. Бамбуковите щори са лесни за монтаж и поддръжка. Бамбуковият материал не се нагрява от слънцето, а през зимата допринася за поддържането на топлотата и уюта в помещението.Предлагат се в естествени нюанса и всеки ламел е уникален по рода си. Предлагат се в два размера на ламелите с ширина – 35 мм и 50 мм.
Римските щори са идеалният съвременен заместител на пердета и завеси. Те внасят елегантност, стил и уют в интериора. Шевните римски щори се шият от меки, ефирни платове и механизмът им позволява лесно сваляне на текстила за почистване, пране или подмяна.
Задължително допъл-нение на дограмата са противонасекомните мрежи.Предлага се: стандартен комарник на панти, ролетни комарници и плъзгащи се противонасекомни мрежи тип „Плисе“. Те са иновативно решение, което придава красива и елегантна визия на Вашия дом.

Виж още

Още новини

Вашият коментар