Регионът

Месо раздадоха за здраве и берекет в с. Невестино

Кметът на село Невестино Дянко Ненчев, съвместно с председателя на ЗК „Надежда” Теньо Димитров Тенев раздадоха шилешко месо в навечерието на Гергьовден. За това ни разказа Димчо Влахов. В навечерието на Гергьовден лично кметът е занесъл в домовете на самотни възрастни хора, на такива, които са в затруднено положение шилешко месо.

„Това е традиция в нашето село от години. По това време даряваме месо на хората, да си сготвят курбан за здраве, берекет и дъжд. Тази година зарадвахме 23-ма жители на село Невестино”, каза г-н Ненчев.

Ако има нещо, което е надживяло всички удари върху традициите, това е гергьовденското агне. Българите от векове умеят да съчетават вярата с празника на маса. А 6 май е точно такъв ден, в който народът му пуска края, пали свещ рано сутрин и още от обяд го удря на ядене и пиене. Гергьовден от стари времена спори с Ивановден за това, кой е изконният национален празник на българите. И печеното агне е голямото предимство на празника през май. „Агнета са се пекли при цар Борис, печаха се при Тодор Живков, печат се и сега. Дори тази пуста криза, за която се говори навсякъде, не направи празника по-малък“, казват в с. Невестино.

Димчо Влахов сподели: „Хората изказват искрена благодарност на кмета Дянко Ненчев и на председателя Теньо Тенев, които стоплиха душите и сърцата им преди големия християнски празник“.

Той допълни, че Невестино може да се гордее с Дянко Ненчев и Теньо Тенев, които в условия на пандемия от COVID-19 намериха време и не пестиха усилия, за да помагат на нуждаещите се. „Те направиха дарението в навечерието на светъл празник и съм убеден, че възрастните и самотните хора разбраха, че не са сами в този труден момент“, заяви Димчо Влахов.

Храмът „Свети Георги Победоносец“ – построен през 1880 г. от тревненски майстори

Виж още

Още новини

Вашият коментар