Регионът

Осветиха паметник на Божидар Димитров в село Искра

По идея на строителния предприемач Турхут Исмаил, през миналата година започна работата по направата на два паметника на проф. Божидар Димитров. Неговата идея бе монументите да бъдат поставени в карнобатското село Искра и в Созопол.

През 2018 година Турхут Исмаил възстанови църквата „Св. Св. Кирил и Методий“  в родното си село Искра. Тъй като сградата е паметник на културата, покойният вече Божидар Димитров съдейства проектът да се реализира по-бързо. Проф. Димитров дари и икона на Хан Тервел и частица от Светия кръст за храма.

На 24 май, когато е храмовият празник на църквата, бе открит и осветен паметник на Божидар Димитров. “Той направи и невъзможното за нашето село“, споделя Исмаил пред БНР.  Паметникът бе осветен от отец Павел Гърбов, който посочи, че основната мисия на Божидар Димитров бе да популяризира нашата история.  „С цел ние да се отървем от огромния нихилизъм, който в последните 20-30 години заля, като една зла вълна, България. Той седи като един будител на нашето време“, каза отец Павел. 

Снимка: Златка Великова

 „Това е нещо като знак на уважение за това, което той направи. Второ – това не е само паметник на Божидар Димитров. Това е паметник да се помни неговият начин на мислене, неговият начин на поведение. Той имаше уникалното качество да повдига духа на българския народ. И сега, с този паметник, споменът за него, в тези трудни времена, съм сигурен, че ще повдигне доста сериозно духа на българския народ“, казва Турхут пред БНР и посочва, че това няма да е единственият паметник.

Виж още

Още новини

Вашият коментар