Регионът

Отличия за читалището в село Венец

Трудът, постоянството и дисциплината на самодейците от НЧ „Христо Ботев – 1928“, село Венец им донесоха призови отличия от Първи Етно фестивал „Зазоряване“, от 9-ти Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ и от 4-ти Национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“, с. Яворово. Трите конкурса се проведоха онлайн, заради противоепидемичните мерки. Ръководител на групата от НЧ „Христо Ботев – 1928“, село Венец е Румяна Костова.


Забележително се представиха Ана и Александрина Проданови, които получиха грамота за III-то място в Категория „Камерни формации – до 18 години“ от Първи Етно фестивал „Зазоряване“. Същият фестивал удостои с грамота за I-во място в Категория „Обреди, бит, традиции“ Група за автентичен фолклор „Лазаруване – Буенек“. Мотото на фестивала е, че „Изкуството и културата увеличават хармонията, толерантността и разбирането между хората“. Идеята му е да се популяризира фолклора на малките етнографски общности у нас и зад граница.

Децата от НЧ „Христо Ботев – 1928“, село Венец се явиха на 9-ти Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, където се представиха със собствени рисунки. Ана Василева, Александрина Василева, Катя Димитрова, Веселин Жеков, Александър Манчев и Виктория Костова получиха грамоти за участие. Най-голямата радост за тях беше съвпадането на лятната ваканция с провеждането на конкурса, защото по този начин можеха да творят на воля.
Ана и Александрина Проданови, както и Група за автентичен фолклор „Лазаруване – Буенек“ извоюваха по още една грамота от 4-ти Национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“, с. Яворово. Там показаха, че не е трудно да съхраниш традициите и да ги предадеш на идните поколения. Единственото, което ти трябва е желание.
Самодейците от НЧ „Христо Ботев – 1928“, село Венец показаха, че когато се готвиш усилено за определен конкурс, ще спечелиш. Но за тях най-важното не са наградите, а отпечатъкът, който се стремят да оставят в съзнанията на жури и публика. Талантът на тези хора трябва да бъде оценен подобаващо и ние им пожелаваме да продължават да съхраняват, популяризират и развиват народното песенно и танцувално творчество на България.
Стажант – репортер: Магдалена Динева

Виж още

Още новини

Вашият коментар