Регионът

Водата в няколко села със завишени нитрати

От РЗИ съобщават, че са завишени  показателите на нитрати в селата с. Сърнево /70,1 mg/l/, Черково /58,4 mg/l/,  Екзарх Антимово /77,8 mg/l/ и гр. Българово /128 mg/l/. При направените анализи инспекторите са установили, че активната реакция (pH) е завишена в селата с. Детелина /9,7 pH/ и  Аспарухово /9,9 pH/ при норма от  6,5  до 9,5 pH. Нормално е концентрацията на нитратите да е 50 милиграма на литър.

При изследваните проби на питейна вода при консуматорите от обществени местни водоизточници не отговаря на изискванията чешма „Сапунка“ в с. Драганци, където активна реакция е 9,9 pH при норма от 6,5  до 9,5 pH.

За периода от 3 – ти до 7 февруари 2020 г. от Регионална здравна инспекция – Бургас са изследвали 49  проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показателите, включени в постоянния мониторинг.

От тях  9 не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Завишен е показателя на желязо в две селища на областта. При норма 200 µg/l в с. Варвара концентрацията е 207 µg/l,  в Синеморец в смесения магазин е 230 µg/ l . В същото селище в смесения магазин „Хоризонт“ стойността е 266 µg/l.

Виж още

Още новини

Вашият коментар