Видео

С музика започна денят в Карнобат

Кой е този музикант, който ни радва с таланта си в понеделник?

Дядо Ерхан е от Добрич. На 70 години и пътува до Карнобат с влака – да свири и да радва карнобатлии и гостите на града. „Хем се развличам, хем радвам минувачите с музиката си. Хубавите хора се спират, разпитват ме за музиката…., някои ме подминават, не се спират … Не са длъжни да пускат по някоя паричка, за да слушат, ама такива са – затворени, угрижени, разбирам ги…Свиря народна музика, стари градски мелодии…”.

Почти всеки понеделник денят на карнобатлии, тръгнали по работа или на традиционния пазар, започва с музика.  Причината – дядото, който стои на една пейка на централния булевард и свири на акордеон.

Вървиш замислено и чуваш музикален звук – тъжен, носещ огорчение, мъка, горест…. вдигаш глава и виждаш него – дядото с акордеона. Подминаваш го, продължават печалните и меланхолични акорди и изведнъж … почва да звучи мелодия, изпълнена пламенно, с жар, въодушевено, оживено. Обръщаш се и виждаш, че някой, явно е оставил стотинки на музиканта и той е променил тоналността, както биха казали професионалистите – темпото минава от адажио във виваче….

„Днес по-малко хора минават, явно си седят по къщите, но такова е дереджето – имало корона вирус, всеки се страхува, но и това ще отмине, няма да сме само на този хал, ще мине и този дерт”, оптимист е дядо Ерхан, разтяга акордеона и засвирва „Продават се мамо, белите манастири”.

Виж още

Още новини

Вашият коментар