Life style

Елена Ганева, маникюрист: ”Жени, бъдете себе си”

„Жените трябва да бъдат себе си. Да се грижат за своя външен вид, да не забравят сутрин, когато излизат от вкъщи самочувствието си. Да поглеждат всеки нов ден с усмивка и да мечтаят. А когато до тях има и мъж, който ги обича и цени, ще могат да се похвалят с един прекрасен живот”, казва Елена Ганева. Тя е професионален маникюрист, специалист по миглопластика, гримьор. Част е от екипа на салон за красота „Ирис“ в Карнобат. През годините в детайли е овладяла изкуството на маникюра, целта й сега е да се наложи и в миглопластиката. Желанието й е всеки клиент да си тръгва доволен и с усмивка.

„Ходя на работа с желание всеки Божи ден. Няма значение дали правя маникюр, слагам мигли, оформям вежди или правя професионален грим. Чувствам се в свои води във всяка от тези професии. Всичко,свързано с перфектния външен вид е моя страст”,категорична е Елена. За нея маникюрите са нейната страст, а миглопластиката – предизвикателство.Запознайте се с Елена, ще се убедите, че е прекрасен професионалист и жена –мечта.

-Елена, кога беше началото и как се роди идеята?

-Преди около шест години. Най-вероятно причината е моята страст към перфектната женска визия, което не означава мерки на модел и перфектно телосложение. Винаги съм харесвала добре поддържаните жени – с красиви ръце, гладка кожа и блестящи коси, ефектен грим.  Първоначално плановете ми бяха да се занимавам с фризьорство, защото имам влечение към оформянето на прически, боядисване… Оказа се обаче, че маникюрът е  моята слабост, страст. В тази професия открих, че има изключително поле за творческа изява. Маникюрът е онази част от женската визия, която предизвиква впечатление още на първа среща. Той очертава нашата индивидуалност, та дори и моментно настроение. Един прекрасно направен маникюр е в състояние да поддържа тонуса ни през целия ден, да ни зарежда с енергия. Мисля, че самочувствието на жената е много по – голямо, когато е поддържана, без значение дали говорим за прическа, грим или маникюр.

Завърших курсове. В началото бях неуверена, ръката трепери от притеснение, но с опита, с работата се придобива самочувствие, започваш да имаш доверие на своите възможности. Работих известно време в Слънчев бряг, където натрупах доста опит. Като свърши сезонът се върнах в Карнобат, с тенденцията -следващото лято отново да съм на морето.

Започнах в салона на колежката, която е фризьор. Тя ми се довери и се съгласи да работим заедно. Сработихме се и така и до днес. В един момент старото помещение се оказа тясно. В мен се роди идеята да започна да се занимавам и с миглопластика. Решихме да си намерим ново помещение, да направим един съвременен салон за красота. При нас от доста време вече работи и масажист. Сега, като се огледам, си казвам, че наистина се получи доста добре. Салон за красота „Ирис“ се превърна в място, където красотата на жената е мисия възможна и гарантирана.

-А какво те задържа в Карнобат?

-Любовта, срещата с един прекрасен мъж, който стана мой съпруг. За няколко месеца плановете ми се обърнаха на 180 градуса. Желанието за работа на морето изчезна. Любовта го отнесе, а на негово място се появи мечтата за семейство, дом, деца. Имам две малки кукли, които осмислят всяка минута от деня ми. Дават ми сили, амбицират ме да търся нови възможности за развитие и професионално усъвършенстване и разбира се – имам безпрекословната подкрепа на съпруга си.

– Маникюрът се завърна на модната сцена или..

-Бих казала, че красивите и поддържани нокти винаги са били на мода. При нас имаше известно затишие, така да се каже. Повечето от жените в домашни условия се грижеха за своя маникюр. През последните години, голяма част от дамите в Карнобат се доверяват на професионалистите. Вече е нещо нормално да имаш перфектен маникюр. Обикновеният лак бе изместен от гел лака. Той издържа повече време, позволява да си вършиш без притеснение домакинската работа. Инвестираш в красотата на ноктите, но го правиш веднъж месечно. Жените си казват – какво толкова, защо да не се поглезим и да се оставим в ръцете на професионалиста. Те влизат в салона и след един приятно прекаран час, излизат с нокти в перфектен вид – красиви, лъскави, уникални. Като цяло българската жена започна да се грижи за себе си, да заделя време и средства за поддържане на своя външен вид.

– Съобразяват ли се жените с тенденциите?

-В общи линии дамите пречупват модата, през своите предпочитания и виждания. Моите клиентки не обичат натруфените визии. Изчистеният маникюр е предпочитан за ежедневието. Винаги към него има някакъв акцент – рисунка, камъчета, брокат, които открояват дизайна. Всичко зависи от стила на дадената клиентка. Повечето дами идват с конкретни идеи, днес информацията е богатство, интернет е пълен с всевъзможни идеи за нокти. Формата на маникюра отново е според предпочитанията. Последно време се харесват по заострените нокти.

-А какви са тенденциите този сезон?

-В момента доминира синята гама. Тенденциите и сега разкриват контраста при съчетаването на несъвместими материали, форми и цветове. Идеята е ефектно противоположностите да се преплетени в една явна хармония. На мода отново са подчертаните бадемови форми. За  мен е приятно и правя с удоволствие както един напълно класически маникюр, така и предизвикателството на ефектния дизайн. Никога не съм робувала в работата си на тенденциите. За мен желанията на клиентките са закон.

-Има ли принципи, от които се ръководиш?

-Да, никога не си позволявам да приложа върху ноктите на клиентите процедури, които не бих направила на своите ръце. Затова съм по старомодно по отношение на техниките за обработване на ноктите. Използвам методи, които в най-минимална степен увреждат ноктите. Задачата на професионалиста маникюрист е не само да обработва, премахва кожичките, да придава правилна форма, да ги покрива с лак, рисува или декорира върху тях. Той трябва да се грижи за ноктите, да наблюдава тяхното състояние, да следи за изменение, за признаци на заболявания. 

-Казват, че за маникюриста ноктите са като платно за художника.

-Така е. Нашата задача не е само да положим различните видове лак. Използваме технологии, чрез които се удължава дължината на ноктите изкуствено – акрил, гел, био-гел. Стига  клиентът да ни се довери, ние можем да развихрим своето въображение и върху нокътната плочка да създадем авторска рисунка, да украсим с кристали, перли, апликации и т.н.

-Новите технологии, намират ли място в твоята работа?

-Истината е, че професионалистът маникюрист постоянно трябва да учи, да посещава майсторски класове, курсове. За да отговорим на желанията на клиентите непрекъснато трябва да се самоусъвършенстваме.

Аз съм човек, който обича да експериментира, не само с външния си вид, но и в професията си. Но винаги се съобразявам с нагласите на клиентите. Преди време например бях взела принтер за нокти, който си беше сериозна инвестиция.  Просто си поставяш ръката и той изрисува по уникален начин ноктите, с невероятно красиви картини. Оказа се, че клиентките държат на  ръчната рисунка, на това, което носи отпечатъка на личния стил на маникюриста. И съответно се съобразих с тях, но оставам отворена за новите предизвикателства.

-Завръщаш се и към миглопластиката…

– С нея се занимавам от времето, когато се преместихме в новия салон. Но заради бременностите се наложи да прекратя. Започнах с поставянето на мигли косъм по косъм. За около две години реално прекратих предлагането на тази услуга.

В последно време има голямо търсене при миглопластиката. Защо не, освен на красив маникюр, една дама да се радва и на прекрасни мигли. Процесът представлява вграждане и видимо удължаване на естествените мигли. Методиките постоянно се развиват. Миглите са от различни материали, дължина, дебелина и извивка, цвят. Важно е да се открие подходящият вид за клиента, за да има и по-дълъг живот миглопастиката. Методиките също са много – от „косъм по косъм“, през 3D и 6D, до „руски обем“. Има възможност да се постави акцент с цветна мигла, камък и др. При миглопластиката на всяка една наша собствена естествена мигла се залепя по една нова. Извършва се със специално хипоалергично лепило, пинсета и търпение.

Какво представляват 3D, 6D и „руски обем“?

-3D са по фини косъмчета, които се нанасят по три на една собствена. При 6D снопчето просто е съставено  от  шест мигли. „Руският обем“ представлява поставяне на по-разтворени снопчета от мигли върху всяка лична мигла. Процедурата се прави при затворени очи. Всичко, което е необходимо е клиентът да се отпусне, той е легнал. За да не се слепват двата клепача, на долния се поставят баджове. Изисква се разбира се поддръжка, поне през няколко седмици.

-А как релаксираш?

-Аз съм много позитивен човек, обичам да се забавлявам, да се събирам с приятели, да танцувам, да съм обградена от семейството си. Обожавам да готвя, да експериментирам с различни ястия. Страшно много обичам да меся тесто. Последно време майсторя едни страхотни питки, които казват, че освен с ефектен външен вид, се отличават и с вкусови качества. О, забравих – с голямо удоволствие правя и торти.

Виж още

Още новини

Вашият коментар