Life style

Последната карнобатска бръснарка

Вече 54 години Пенка Гочева практикува професията –бръснар. „От 1965 година съм бръснар. Започнах в бръснарския салон на пл. „Героите“, където в момента е зеленчуковият магазин. После ни преместиха в Битовия комбинат. Бях и в бръснарницата на центъра, където е кафе  „Айсберг“. Последните 10-12 години, след като се пенсионира, си наема малко помещение, където работи и до днес.

Преди да се впусне в професията изкарва в Бургас три месеца курсове. Споделя, че никога не й е идвало на акъла да се захване с нещо друго. Подстригва и дамско. Разказва, че през бръснарницата са минали много хора, мераклии да учат занаята. Малцина обаче са се научили. Техен ученик е бил и Наско, който от години има собствен салон и се грижи за косите на много карнобатлии.

Бръснарката е категорична, че като не ти идва от вътре, няма как да се научиш. „За мен не е трудно, не усещам трудности. Като бръснехме преди, като кажат: Много лоша брада има. Винаги съм казвала, че лоша брада няма, има лоши майстори“. Последно време по-рядко мъжете използват услугите на бръснар, но ако дойдат няма да ги върне. „Едно време по цял ден бръснехме.   В началото работихме с бръснач, сега слагаме ножчета“, обяснява тя. Подчертава, че цял живот се учиш. Въпреки години практика, все още се сеща как на курса са я учили да слага кърпата, малката кърпичка за бръсненето. Как трябва да застанеш правилно, за да очертаеш например врата при подстрижката. „Още се сещам за тези неща. Ние сме се учили покрай старите майстори. Стоиш, гледаш, учиш се. Пращаха ни по салоните…“.

При  леля Пенка има клиенти на всякаква възраст -от бебета до техните дядовци. С усмивка приема думите на младите си клиенти, които й викат галено „бабата“. „Не ме обижда, аз съм от 30 години баба“. Категорична е, че ще кара бръснарството, докато може. Отваря всяка сутрин в 8.30ч., без почивен ден и работи, докато има хора. „Клиент не се връща. Като го върнеш днеска, утре няма да се върне“, заключава тя и с усмивка продължава с подстрижката на своя клиент.

Виж още

Още новини

Вашият коментар