Life style

Сабина Тянкова- карнобатлийката, чиито либрета все още звучат на сцена

По-възрастните я познават и в светлината на естрадна прима и сигурно помнят нейната песен: „Прощаване с морето“ 1963г. Други ще свържат нейното име с това на известния композитор Жул Леви, чиято съпруга е. Любителите на театъра и класическата музика сигурно добре познават нейните превъплъщения в различни спектакли на Държавния музикален театър, където дълги години е солистка.

Кариерата й е белязана с ярко сценично присъствие и големи роли в класически оперети и мюзикъли. Завършва с отличие класа по актьорско майсторство на проф. Моис Бениеш във Висшия институт за театрално изкуство. Тогава публикува и първите си зрели творби, а композиторът Парашкев Хаджиев издава два цикъла песни по нейни стихове. Пише либрета за музикално-сценични творби. Книгата й „Стихове между ролите” е единствената и стихосбирка. Издадена е след смъртта й/ 22.07. 1992 г. гр. София/.

Сабина Тянкова е родена на  25.05. 1935 г. в гр. Карнобат. Тя е българска актриса, певица и литератор. Учи във филологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и едновременно с това – пеене при именитата оперна певица Елисавета Йовович. Работи като хористка и като актриса в Държавния музикален театър. Изцяло се отдава на актьорската професия, но не прекъсва и литературните си занимания. Нейни изпълнения са включени в множество записи на Балкантон. И до днес написаните от нея либрета се поставят на музикалната сцена, заедно с музиката на Жул Леви.

Виж още

Още новини

Вашият коментар