Life style

Татяна Динева: „Мажоретките са детската ми любов“

Любовта на Татяна Динева към мажоретния танц не стихва вече 16 години. Тренира от 4 – годишна. Първите стъпки прави в мажоретния състав, създаден от Стефка Комбакова. В момента учи „Начална и предучилищна педагогика“ в гр. Стара Загора и е треньор на момичетата в Карнобат.

Амбицията й е да подготви мажоретките ни за националния отбор и да стане международен съдия. През годините Татяна печели редица награди от състезания. Най-запомнящото е през 2007г., когато получава приза за  най-малка мажоретка в соловото представяне. След него започва да играе и индивидуално. На „Гранд При“ печели четвърто място. Има отличия за дуо и трио изпълнения.

Дълго време тренира и народни танци, но е категорична, че мажоретният спорт е детската й любов. Казва, че мажоретният състав е нещото, което винаги я тегли към Карнобат.

-Какво провокира едно малко момиченце да отиде и да тренира за мажоретка?

– Докато гледах мажоретките на центъра се впечатлих и исках да играя с тях. За мен това беше нещо различно, не като всичко останало. Сега, може би ще стане като всичко останало, защото мажоретният спорт вече е обявен като олимпийски и има много за развитие в тази дисциплина.

-Какво е усещането, когато си минала всички нива и сега ти си тази, която учи малките да бъдат мажоретки?

-Определено от страната на треньор е в пъти по-трудно, защото трябва да гледаш, да изпипаш всичко до най-малката подробност, да стане перфектно. Като мажоретка просто ти поставят композицията и го правиш. Сега, от другата страна, трябва да се мисли за музика, композиции, за дрехи, за помпони… Дали психиката им ще издържи, дали осъзнават, къде отиват и какво ще правят.

– Не си ли се замисляла да учиш именно за треньор?

– Мажоретният спорт в България все още не е навлязъл като нещо повече и няма такива специалности, иначе много искам. Замисляла съм се да изкарам сертификат за международен съдия, но трябва да имам навършени 26 години. Това ми е амбицията. Мечта, която искам да осъществя. Има много предимства в това да бъдеш съдия, защото в България няма много с такива сертификати към асоциацията. Няма да е никак лесно, защото трябва да се ходи по много семинари и много обучения. Присъствала съм на не малко семинари и имам сертификат за технически съдия.

– Какво е усещането, когато твоите момичета отидат на състезание?

– В Пазарджик ми беше първото състезание като ръководител. Цялата отговорност падна върху мен. Трябваше  да пусна музиката, после да отида отпред, да ги гледам и през цялото време напрежението е още по-голямо, отколкото като съм била на сцената. Много по-различно е, защото  знаеш колко много усилия си положил. После, като видиш резултата и той е такъв, какъвто си очаквал е много хубаво и това е удовлетворението за всички. 

Mожем ли да говорим, че имаме една много добра мажоретна школа в Карнобат, на фона на другите или те са доста напред?

– Доста, не бих казала. По-напред са от нас, но не много. Момичетата тренират и са основен състав от три години и няма как да очакваме за толкова време да са толкова напред. От стария състав са много по-напред. Много по-ентусиазирани са, по-отговорни. Специално за техниката има какво още да научат. В момента момичетата имат 15 репертоара. Гледаме да не се повтаряме. В малкия град е много трудно без зала, каквато ние нямаме, за да се подготвим наистина добре. За Пазарджик, като се подготвяхме, времето не беше толкова горещо и постоянно бяхме на площада, защото дефилето е 100м, а в читалището няма как…

– Да разбираме, че мажоретният спорт ще бъде част от твоя живот и занапред?

– Да, в момента се занимавам основно с мажоретките, аз ги водя на състезания, водя тренировките, правя композициите, разбира се с огромната помощ на Лидия.

Мажоретките са детската ми любов, която нямам намерение да угасне. Искам  да подготвя толкова добре момичетата, защо не и за   националния отбор… Ако успея да подготвя дори и 2 момичета, ще е голямо постижение.

-На колко възрастови групи е разделен съставът?

– По принцип са три групи. Разделени са на възрастови групи – от 4 до към 7 – годишни, от 7 до към 11 – годишни и вече от 11 – годишни нагоре са третата група. В представителния състав са много смесени  – от 11 – годишни до 17. Най-малката мажоретка, която в момента е в състава е на 4 години. Родителите записват все по- малки деца и това е много добре за подготовката им.

Кое е най-трудното движение, което се усвоява от техниката?

– Контактните движения – да разхождат батона през раменете, носа, през гърдите, трябва да го разхождат на всяка една част от тялото. Има няколко сходни елемента с художествената гимнастика, с техните бухалки и с топката. Тяхната топка е като нашия помпон. Сега, по новите правилници, изискват също контактни движения на помпона с тялото.

-С каква емоция се върнаха малките в залата след пандемията?

-Бяха много щастливи, като ме видяха. Постоянно ми носеха подаръчета, наистина имат голямо желание и то се вижда. Те ме имат като техен приятел, защото  две години играх с тях.

– Спечелихте награди от онлайн състезание, какви бяха условията за участие?

– Състезанието е организирано от Интернационалната асоциация за мажоретен спорт, в която сме членове от доста години. В него участват  състави от различни европейски страни. Ние се представихме  само в две категории – батон – сцена и мини формация, която пак е на сцена, но формацията е с по-малко момичета, не е в състав. Имаше доста условия – полето, в което да играят да бъде 12/12 м., 12 м височина и понеже в Карнобат няма такава зала, бяхме вън, на центъра за тренировките. Репетирахме всеки ден, по няколко часа. Трябваше да имат сложен номер, да се заснемат от определено разстояние. Снимахме няколко дни, избрахме най-доброто видео и го изпратихме.

Спечелихме второ място Батон- сцена, като участваха 10 момичета. Трето място на мини формация, бяха 5 момичета.  Мажоретките участваха с костюмите вишна и шампанско. При мини формацията играха с едни жълти полички на точки, черни бодита и бял ботуш.

– Какво ви предстои?

– Сега се готвим за Албена „Златен помпон“. Състезанието ще бъде  от 3 до 5 септември. Ще се включим в 6 категории.   Ще участваме в батон- сцена, помпон -сцена, батон-дефиле, помпон -дефиле, мини формация и микс формация /батон и помпон/- само представителният състав.

-Какво си пожелаваш за новия сезон?

-Да няма ковид пандемия и момичетата да бъдат все така амбицирани, за да постигат още по-големи върхове.

Виж още

Още новини

Вашият коментар