Life style

ТД „Насам-Натам” избра връх Илийца за първа дестинация за 2020

Първата за годината организирана туристическа проява на ТД „Насам-Натам” се проведе на 2 февруари. Първенецът на Карнобатско-Айтоската планина – връх Илийца  (684,4 m)  бе първата цел в туристическата програма на дружеството. В походът се включиха хора от Карнобат и Бургас, разказват организаторите.”Отправихме се към малкото село в община Карнобат, област Бургас – Раклица. От там поехме през лозя и гори, за да видим „Големите камъни”, а след това продължихме през гората нагоре, за да се любуваме на красиви панорамни гледки от връх Илийца. Макар и да е зима, слънцето печеше, а температурите бяха пролетни”, пишат в страницата си от „Насам-Натам”.

Сдружение „Туристическо дружество „НАСАМ-НАТАМ“ е създадено през 2018г. Учредители са познати хора в планинарските среди:”Всеки един от нас е доказал през годините желанието си и възможностите си да организира, провежда и напътства кампании, свързани с подобряване на туристическата инфраструктура”. Един от тях е и Руми от Карнобат, дъщеря на дългогодишния планинар Тодор Христов.

Руми

Основните цели на Туристическо дружество „НАСАМ-НАТАМ“ са следните:
• Маркиране и обезопасяване на туристически маршрути и пътеки, и грижи за поддържането им;
• Възстановяване, подобряване на условията за пребиваване и качеството на услугите в туристическите обекти – хижи, заслони и други;
• Сътрудничество с държавната власт, органите на местно самоуправление и образователните институции, насочено към подобряване на съществуващата база, опазване на околната среда и развитие на дейността сред децата и младите хора;
• Популяризиране и опазване на природните и културни забележителности;
• Привличане на повече хора, включително ученици, студенти, младежи в практикуването на пешеходен, велосипеден, ски и воден туризъм, за активен отдих сред природата, за алпинизъм, ориентиране, спелеология и нови туристически и спортно-туристически изяви.

За осъществяване на целите си, Дружеството набира и парични средства под формата на дарения, които изцяло се използват по предназначение.  „Вярваме, че заедно сме силни и ще успеем да осъществим мечтата си – достъпна и сигурна планина с точни, ясни и еднакви за всички правила за поведение”, е мотото на дружеството.

Виж още

Още новини

Вашият коментар