Life style

В Студио „Evelyn“ мечтите за красива кожа стават реалност

Студио за красота „Евелин“ отвори врати през декември, миналата година. Още от вратата те обгръща спокойствие и уют. Прекрачил прага, попадаш в свят на релакс. Забравяш, че се намираш на централна улици и край теб кипи живот. Посреща те приятна музика, а поглеждайки към видеостената разбираш, че си  на правилното място. Отпускаш се, само докато наблюдаваш предлаганите процедури, редуващи се на екрана. Задължително посядаш на удобните фотьойли, за да се насладиш на спокойствието в бяло, което те омагьосва. 

В уречения час, зад стената, криеща мястото, където красотата става реалност, се появява и Ивелина Вълчева. Пристига с усмивка, готова да разкаже за новото предизвикателство, в което се е впуснала. Разбирам, че в нейния салон се предлагат разнообразни видове услуги в козметичната област. Работи се с най-новите технологии в тази сфера.

От миналата година, след няколко месечни курсове, Ивелина е професионален козметик. Интересно ми е да разбера, защо загърби годините научна работа в Института по земеделие, за да стане козметик. А това се случи, на прага на докторската степен, от която я делеше само една ръка разстояние.

-Ивелина, как се роди идеята един научен сътрудник да стане професионален козметик?

-Тази идея беше в зародиш още преди 7 години. Наложи се да отлежи, да узрее. Нямаше как обаче да бъде осъществена, по ред причини, свързани основно с най-голямата ми мечта. А именно – да имам голямо семейство. Първи се появиха големите ми синове, които са близнаци. Преди три години се роди и най-малкият ми син. Трябваше да отделя нужното време и внимание за тях. 

В началото на миналата година, заедно с моя съпруг, взехме решение, че е крайно време, ако все още искам, да сбъдна и другата си голяма мечта – да открия сту-дио за красота. Всичко се случи много бързо – с обучението, с намирането на правилното място, където да усвоя нужните умения, със завършване на курса.

-Как успя да съчетаеш всичките ангажименти?

-Не беше лесно. Трябваше да съчетавам работата в Института по земеделие, с обучението, което изискваше пътуване ежедневно, три деца в къщи, домакинство. Признавам си, изключително трудно ми беше. Но желанието ми – да стана професионален козметик си беше най-голямата ми мотивация.

На 7 декември миналата година отворихме. Организирахме много приятно събитие и оттогава работя. За моя голяма радост мога да се похваля с клиенти, с хора, които вече се връщат при мен, което е по – важното. Щастлива съм, че съм успяла да ги привлека да дойдат отново. 

-Драматична ли беше раздялата с научната работа?

-Да си призная честно, като че ли не можах да се събера с нея. Направих множество опити, върших си съвестно и отговорно работата, но винаги чувствах, че това не е моята професионална цел. Нещата с отдръпването се получиха по естествен начин, защото доста време бях у дома, за да гледам децата. Не ми е чуждо случващото се в земеделието. Продължавам да чета за новостите, да се интересувам какво работят колегите ми. Но с всеки изминал ден осъзнавам, че именно тук, в студиото е моето място.

Когато започнах да посещавам козметичния курс, в Център за професионално обучение „Релакс“ в Сливен, в един момент си казах: Аз за първи път се чувствам там, където трябва да бъда. Страшно съм благодарна на екипа в Центъра. Те не са само преподаватели, те ти стават  приятели, много ми  помагат за реализацията, винаги са насреща, когато ги потърся за съдействие.

Работата в студиото ми дава спокойствие, приятно ми е това, което правя. С две думи казано: Хобито ми вече е моя работа.

-Лесно ли се става козметик?

-Не е лесно. Заблудата идва от факта, че много хора си мислят, че някой ляга и го мажеш с крем. Не сме лекари, но въпреки това трябва да имаме познания в сферата на медицината, за да можеш да направиш първична диагностика на проблема. Да дадеш адекватен съвет, да препратиш към специалист. Работиш с хора и трябва да си изградиш подход за работата с тях. Да отговориш на техните очаквания, но и да предложиш най-адекватната грижа. Да си козметик сега е доста сериозно предизвикателство. Методите и технологиите се променят непрекъснато. Тази сфера, като всичко друго, свързано с красотата, се развива много  динамично. Непрекъснато трябва да си в крак с тенденциите при технологиите, нямаш право да се забавиш, по никакъв начин. Трябва да се учиш, да гледаш, да се интересуваш, да посещаваш различни мероприятия, да те учат на нови неща, да участваш в  семинари, изложения… Контактът с колегите е много важен.

-Какво е различното в твоето студио, на какво държиш?

– Искам, още с влизането от вратата, клиентите да се почувстват на правилното място, да са предразположени, да им е уютно. За мен е важен индивидуалният подход и специалното отношение към всеки. Целта е да бъдат  приложени онези процедури, които са най-ефективни за дадения клиент.

-Днес работата на козметика е немислима без новите технологии.

– Апаратурата наистина е от изключително значение. В съчетание с най-добрата козметика и професионалните умения на козметика, резултатите определено ще са забележителни. Дамите,  които идват при мен са добре информирани за процедурите, задават много въпроси. Впечатляват се от апаратурата, с която разполага салонът. Интересуват се от процедури, свързани с апаратура. Казвам дами, защото все още не съм имала  клиенти мъже. Нека да знаят, че са добре дошли и че и те имат нужда от поддържане на кожата.

Тръпката в тази работа е да разучавам новите технологии, апаратурите, да предлагам разнообразни процедури. В момента разполагам с почти всички от стандартните машини, предстои влагане на още. Целта ми е да покрия една голяма част от изискванията на клиентите, свързани с апарати.

-Казваш стандартни машини. Какво имаш предвид?

-Стандартни са тези, които се ползват обикновено за почистването на лицето, терапиите свързани с лице. Предлагам почистване на лице, свързано изцяло с машинен метод, безболезнено, с ултразвук. Клиентките излизат доволни, няма видими белези, следи, болка. Мезотерапията е хит сред процедурите. Тя е незаменима за изглаждане, стягане и ревитализация на лицето.  Това е влагане на различни видове продукти – ампули, серуми,  според типа кожа, съобразно проблема или превенция. Мезотерапията е безиглена, с апарат, абсолютно релаксираща. С ултразвук се вкарват подкожно продуктите и те действат в дълбочина.

Радиочестотен лифтинг. Предпочитан е, заради бръчиците, които изпъваме с него. Аквапилингът, той също е изключително релаксиращ. Съчетава воден масаж, с вакуумно почистване. Кислородната мезотерапия вкарва продукти в дълбочина, под кожата, но под налягане, заедно с кислород. Козметичният комбайн, с който работя разполага с богата гама от функции, накрайници,  чрез които предлагам различни процедури. Към основната процедура включвам, като допълнителен бонус и масажи на лице и ръце.

Досега, който е влязъл на процедура, после не иска да става, защото се отпуска, релаксира на 100%. Предлагам и миглопластика. Първите седмици работих като човек, който поставя мигли, а не като козметик.

Използвам висок клас френска биокозметика, на основата на морски продукти, стволови клетки от няколко вида водорасли. Салонът е сертифициран, аз съм обучена да работя с тази козметика. Всяка една терапия върви със специфичен масаж. Това е патент на тази марка, която има Оскар за козметика.

-Каква е тайната на красивата кожа?

-Красивата кожа е съчетание от много неща, освен ген, който го има е късметлия, е нужна и грижа. Важни са храната, сънят, спокойствието. Трябва да се консумират храни,  богати на витамини и антиоксиданти, да се пие много вода. И като се спазват тези правила, работата на козметика ще бъде по – лесна и по -ефектна.  

-Чувстваш ли се професионално удовлетворена?

– Професионално вече съм абсолютно удовлетворена. Категорична съм, че студиото за красота е моето място, че работата на козметик е моето призвание. Благодаря на семейството, на приятелите за подкрепата.

Това е една уникално красива, страхотна професия. Можеш да се грижиш за себе си, да правиш другите красиви, щастливи, със здрави кожи. Всеки иска да бъде по – млад и по – красив, а ти си този, който му помага да сбъдне тази мечта.

Емоцията от работата е много зареждаща. Кара те да не се чувстваш уморен. Има дни, в които съм в салона от сутрин до вечер, но когато видиш доволните лица на клиентките забравяш, че си работил часове.

Но стига съм говорила, нека клиентите сами се уверят в думите ми. Очаквам ги.

Виж още

Още новини

Вашият коментар