Life style

Яна Делева: „Ръчната изработка е не просто хоби, а работа, доставяща ми удоволствие“

За нея работата с полимерна глина е не просто хоби, а занимание, доставящо й удоволствие. Запознайте се с една млада дама от Карнобат, решила отскоро да се занимава с ръчна изработка. Всяка една фигура от полимерна глина, минала през ръцете й се превръща в страхотен подарък. Ръчната изработка действа успокояващо на Яна Делева, а най-важен за нея е крайният резултат – усмивките на доволните клиенти. В началото Яна не очаква хората да проявят голям интерес към изделията й от полимерна глина… Но веднага след като споделя своите идеи, клиентите остават очаровани от ръчните изработки на младата дама. Тя моделира глината главно върху чаши, украсява сервизи, прави ключодържатели и др. Поръчки има не само от Карнобат, но и от Бургас, Ямбол, Смолян… Изделията, които прави са за различни поводи и всяка изработка е уникална сама по себе си. Яна влага въображение, труд и много любов при създаването на красивите изработки. Тя предлага своите изделия в olx.bg и на страницата си във фейсбук „Ръчни подаръци от Яна“.

Идеята за работа с полимерна глина хрумва на Яна Делева още в началото на декември. Първоначалното й вдъхновение идва от едно момиче от Карнобат, което се занимава с ръчна изработка. Дълго време тя гледа и видео уроците на Станислава Гелева в Youtube, откъдето черпи своите идеи. „Обичам да правя неща с ръцете си и реших да пробвам“, категорична е тя.
Яна Делева е самоука. Работата с полимерна глина винаги е вдъхновявала младата дама, чудеща се дали би се справила с изработка на подобни изделия. Преди Нова година тя купува няколко цвята полимерна глина и решава да сътвори първата си изработка върху чаша. Идеята, която се ражда от въображението й е кукла. Първоначално Яна не вярва в себе си. Гледа критично на създадената от нея украсена чаша, но не след дълго идва и радостта от постигнатия резултат.


След първата си сполучлива изработка се мотивира и решава да сподели своите идеи. От началото на януари тя поддържа страница във фейсбук, откъдето може да се правят поръчки. „Интересът веднага започна, а аз не го очаквах. Имам поръчки главно от Карнобат, както и от Бургас, Ямбол, а сега и от Смолян“, споделя Яна. Тя разказва, че цялото й семейство я подкрепя в това начинание, а за нея това е от голямо значение: „За мен е важно мнението на близките ми. Всичко съгласувам с тях. В крайна сметка те са хората, които са най-честни с мен и ще ми кажат дали им харесва или не“.
Доста от идеите й са заимствани от Pin-terest и Youtube. Категорична е, че нещата винаги се получават различно от тези във видеата. „Хубавото на персоналния подарък е, че е направен ръчно и е създаден специално за определен човек. Колкото и да се старая, втори подобен не мога да направя“, подчерта тя. Неотлъчни нейни помощнички са дъщеричките й – Дария и Теодора, които със своя детски смях я мотивират да продължава да прави това, което обича.
Няма ден, в който Яна да пропусне да изработи по нещо. За да изпълни определени поръчки се е налагало да стои до 1-2 часа през нощта. Започне ли да прави чашите, тя веднага ги завършва и не оставя работата за после.
Яна разполага с необходимите инструменти и молдове (шаблони) за полимерна глина, които й помагат при изработката. „Имам цяло кашонче с полимерна глина в различни цветове. Мисля да обогатя още цветовете и да си купя и полимерна глина с ефекти при изпичане. Има такива, които стават полупрозрачни като скъ-поценни камъни, просто сега залагам на стандартните неща“. Яна винаги ползва качествени марки. Материалът, с който работи е много лек, издържлив и не утежнява продукта. Купува материалите за изработка главно онлайн, както и от книжарница в Бургас.


Първата стъпка при ръчната изработка от полимерна глина е правенето на елементите, които се лепят на артикула. Те се съединяват със специална течна глина, която прави спойка на елементите след изпичането на определени градуси. След изваждането от фурната, продуктът се лакира. „Има много детайли… Пипкава е работата и някои хора може да се изнервят, но мен лично ме успокоява“, споделя Яна. „Това е моето занимание, работа, която ми носи удоволствие, а не задължение“, допълва тя.
Яна прави всичко с много старание и не се отказва, докато не постигне желания резултат. „Случвало ми се е и 20 пъти да пробвам да изработя елемент, докато не се получи, защото за мен е важно да видя усмивката на доволния клиент. Критики засега съм нямала, макар че една от чашите трябваше да претърпи корекция. След изпичане е трудно да се залепи друг елемент, но я коригирах и се получи“, обяснява Яна.


Около ден й отнема да изработи една чаша. Най-трудното при работата с полимерна глина са надписите. Казва, че оформянето на надпис отнема време, колкото да се направи една чаша. „Получавам хубави отзиви за изработките. Някои от посланията са непонятни за мен, но пък за хората, за които правя чашите, значат нещо“, допълва Яна. Наскоро момиче от Айтос, което има свое ателие, й предлага да продава нейни изделия . Сега младата дама се съобразява с идващите празници, като има идеи за Цветница, именни дни и зодии, защото са винаги актуални. Записването за поръчки за 8 март вече е започнало.
„Като цяло не е оценена ръчната изработка, хората не разбират колко много труд е вложен и колко много време, за да стане всеки един елемент“, категорична е Яна. Тя подчерта, че има хора, които гледат публикациите й, но не си поръчват, за да не я притесняват, тъй като е в майчинство. „Щом съм направила страницата, няма проблем да ми пишат за поръчки“, допълва тя.
Повечето изработки предава лично на клиентите и споделя, че е голяма емоцията да види радостта на човек след получаването на подаръка. „Готино е хората да харесват това, което правиш. Особено да видиш радостта на човека в очите му. Едно момиче беше поръчало пет чаши за свои колежки, не издържа и ги подари преди повода. Каза,че не искат да ги използват, защото са много красиви“.


Младата дама допълва, че няма никакъв проблем изделията от полимерна глина да се мият. Единствено не се препоръчва да бъдат ползвани в микровълнова или да се поставят в съдомиялна. Яна допълни, че ако се отлепи елемент, веднага е го-това да го поправи.
„Все още не изработвам бижута, защото трябва да съм доста по-напреднала, тъй като изработката е по-фина и се иска добре тренирана ръка, с пре-цизна техника на модели-ране на материала. След време може и да правя бижута, зависи доколко ще се усъвършенствам“.
Яна е категорична, че ще продължи да се занимава с изработката на изделия от полимерна глина, защото й доставя удоволствие и хората проявяват интерес към това, което прави. „Обмислям и да изкарам след време курс, но на този етап няма как, ще съм си самоука“.
Яна Делева благодари на всички клиенти, които й гласуват доверие!
Ние й пожелаваме успех при изработването на изделията от полимерна глина и много усмивки!

Виж още

Още новини

Вашият коментар